StoryEditorOCM
DubrovnikPOVODOM DANA EUROPE I EUROPSKOG TJEDNA

U Dubrovniku održani ”Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”

Piše edubrovnik
16. svibnja 2019. - 21:46
Povodom obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna, u Dubrovniku je u četvrtak održano predstavljanje EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u okviru programa „Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“.
Na konferenciji su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević, Joškom Cebalom, ravnateljicom RRA DUNEA Melanijom Milić te ostalim suradnicima.

Župan je u svom uvodnom obraćanju istaknuo kako je jedna od najvažnijih politika EU ona kohezijska koja ima za cilj smanjenje razlike među razvijenim i manje razvijenim regijama u Europskoj uniji.

”U ovoj financijskoj perspektivi možemo povući 9,7 milijardi eura. Ona završava 2020., ali iskoristivost sredstava je do 2023. Danas povlačimo sve više i više sredstava, a vjerujem da ćemo iskoristiti sve što nam EU nudi. Mi smo odavno prepoznali vrijednost tih sredstava, još od 2009. godine kada nam je izborni program i moto bio da ćemo ‘otkriti i početi koristiti EU fondove’. Danas smo došli do brojnih projekata, a prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u posljednjih dvije godine smo najuspješnija županija s ugovorenih 4.4 milijarde kuna. Tu su naravno najvažniji Pelješki most, Zračna luka Dubrovnik, ali i Studentski dom i brojni drugi projekti”, rekao je župan DobroslavićGradonačelnik Dubrovnika Mato Franković također je pozdravio sudionike konferencije, a istaknuo je kako žali zbog činjenice da je Grad Dubrovnik, za razliku od Županije, EU fondove počeo otkrivati tek 2017. godine.

”Županija je 2009. godine počela otkrivati EU fondove, a meni je žao reći da je tek ova gradska uprava počela koristiti EU fondove. Prije toga Grad Dubrovnik je povukao točno nula kuna. Zahvaljujući EU fondovima mozemo povećati kvalitetu života našim žiteljima”, rekao je Franković.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava „EU projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“ u sklopu koje iznesene prepreke i iskustva u povlačenju europskih sredstava, ali i mogućnosti ulaganja na različitim područjima. Na panelu su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnik Mato Franković, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić.

U sklopu konferencije predstavljeni su i neki od najznačajnijih projekata koji se trenutno provode na jugu Hrvatske. Direktor Zračne luke Dubrovnik predstavio je projekt Zračne luke, zamjenik župana Joško Cebalo predstavio je Luke o lokalnog i regionalnog značaja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica predstavio je projekt Studentskog doma Dubrovnik, ispred Općine Ston Valentina Viktović predstavila je projekt Povijest na zrnu soli, ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić prezentirala je projekt Lazareti – Kreativna četvrt Dubrovnika, a projekt Putevima prošlosti predstavila je ispred DUNEA-e Sanda Barkiđija.

V.d. pročelnika za gospodarstvo i more u Dubrovačko-neretvanskoj Ivo Klaić predstavio je projekte u poduzetništvu i poljoprivredi, ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić projekt Objedinjeni hitni bolnički prijem i projekt Dnevne bolnice, o projektima Energetske obnove javnih zgrada govorio je Luko Srhoj iz DUNEA-e, a projektima u Vatrogastvu zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

Konferencija je održana u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i RRA DUNEA-e, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Centar za poduzetništvo, Razvojna agencija Grada Dubrovnika- DURA, FLAG Južni Jadran te Lokalna akcijska grupa LAG 5.
23. travanj 2024 22:17