StoryEditorOCM
DubrovnikIZ SANITATA O TRI MILIJUNA KUNA VRIJEDNOM PROJEKTU

Dubrovnik ispred svjetskih gradova u projektu Smart Parking

Piše Tekst i foto: Sanitat Dubrovnik
15. svibnja 2019. - 13:32
Nerijetko je naš grad istaknut kao poseban i jedinstven, ali ovo je prvi put kako se doista možemo pohvaliti da smo u nečemu prvi na svijetu i najbolji na svijetu. Prvi i najveći projekt Smart parkinga u svijetu, baziran na najnovijoj senzorskoj mreži i tehnologiji, implementira se proteklih mjeseci u našem gradu. Pokriva najveći broj parkirnih mjesta pod naplatom te je i svojim opsegom zaokružio cjelinu - od fizičkih parkirnih mjesta do same aplikacije putem koje će građani i turisti moći lakše do parkinga, ali i jednostavnije kupovati parkirališne karte.

Projekt Pametnog parkinga, kao izvor informacija o slobodnim parkirnim mjestima, ponajprije je u službi građana, a omogućit će:
Brži i jednostavniji pronalazak slobodnih parkirnih mjesta
Nuđenje alternativnih slobodnih parkinga
Pravičniju naplatu i kontrolu parkinga
Sustavom javnih displaya, omogućit će građanima i turistima koji ne koriste aplikacije uvid u stanje slobodnog parkinga nekoliko ulica ranije, kako bi mogli na vrijeme vidjeti raspoloživost parkirnih mjesta
Sustav će omogućiti različite modele plaćanja parkinga
Sustav će Sanitatu osigurati nove informacije kao temelj za učinkovitije upravljanje parkirnim prostorom
Indirektno, sustav upravljanja parkingom utjecat će na aktivni promet u Gradu i na smanjenje prometnih gužvi

Za izvođača radova odabran je Hrvatski telekom sa svojim partnerima, a vrijednost projekta je 3 milijuna kuna s održavanjem na tri godine. Parkirni sustav od 1900 senzora realizira se na NB.IoT mreži i ovo je PRVI PROJEKT u SVIJETU koji se radi na ovoj senzorskoj mreži i tehnologiji s ovom količinom senzora.
Tehnologija je utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže, a s obzirom da su se za ovu tehnologiju opredijelili gotovo svi veliki telekom operatori u svijetu ona je jamac standarda, a time i svih projekata koji se rade na ovoj mreži. Posebno je važno naglasiti i stupanj sigurnosti koji osigurava ova tehnologija.

Ovo nije prvi put da je u Dubrovniku započeta tema Smart parkinga, no zasigurno je jedina koja je provedena do kraja te se ponosi najmodernijom tehnologijom i najvećim obuhvatom. Grad Dubrovnik i Sanitat Dubrovnik po prvi put su donijeli odluku te su osigurana sredstva i raspisan natječaj što je rezultiralo realizacijom projekta Smart Parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najnovijoj tehnologiji.

Gradska uprava u ovom je slučaju napravila ključan iskorak u realizaciji strategije Pametnog Grada, a to je postupak formiranja tijela, unutar Grada Dubrovnika, koji ima zadatak koordinaciju i planiranje svih aktivnosti koje tehnologiju stavljaju u službu građana i učinkovitijeg upravljanja Gradom, čineći tako grad Pametnim gradom.
20. travanj 2024 05:50