StoryEditorOCM
DubrovnikU DUBROVAČKIM SREDNJIM ŠKOLAMA

Masovna provjera diploma: U lovu na 'lažnjake' zasad odstrijeljen samo lažni fizičar

Piše Silvia Rudinović
12. svibnja 2019. - 22:33
Posve je sigurno da u dubrovačkoj Gimnaziji 80 posto nastavničkog kadra ima valjanu diplomu. Za preostale još čekaju odgovore fakultetâ. Naime, sve dubrovačke srednje škole pokrenule su postupak provjere diploma svojih zaposlenika. Jedini potvrđeni slučaj krivotvorenja diplome, i to splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, i dalje je onaj u Pomorsko-tehničkoj školi s kraja travnja. Na informaciju kako je samo u prva dva mjeseca ove godine 641 profesor dao otkaz, odnosno 222 više nego u istom razdoblju 2018., ravnatelji srednjih škola u Dubrovniku tvrde kako ovdje baš nitko nije dao otkaz.

Fakulteti zatrpani

- Svako nekoliko dana na pošti nađemo pošiljke s fakultetâ, ali potrajat će ta provjera diploma. Koliko mi je poznato, Filozofski fakultet u Zagrebu zatrpan je sa sedam tisuća zahtjeva iz cijele Hrvatske – kaže ravnatelj Pomorsko-tehničke škole, Antonio Lučić. Osim jednog, medijski dobro poznatog slučaja iz ove škole, mladog profesora fizike, ostali su nastavnici prošli provjeru.
- Kod nas ove godine nije bilo otkaza, ali ne vjerujem baš u tu brojku od više od 200 nastavnika koji su otišli iz škole zbog provjera diplome. Evo, kod nas se zaposlila profesorica matematike koja je prethodno dala otkaz u drugoj dubrovačkoj školi. Pretpostavljam da je i ona ušla u tu statistiku od 22 nastavnika koji predali otkaz. Čudi me za ovog našeg momka da to nije napravio kad je bilo jasno da se ide u provjeru diploma – kaže Lučić.
Suzana Đurđević, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole, kaže kako je 90 posto diploma riješeno i nije zabilježen nijedan problematični slučaj. Nitko, kaže, nije dao otkaz, za takvo što nije bilo potrebe, a jednako govori i ravnatelj Obrtničke i tehničke škole, Dinko Mandić.

Provjerila i svoje diplome

Medicinska škola ima više od 200 učenika i 26 nastavnika. Ravnateljica Marina Rudenjak-Lukenda kaže kako je provjera diploma još u tijeku, pa ne može dati konačnu ocjenu. Morala je, kaže, dati na provjeru i svoju diplomu te magisterij. Medicinska škola ima dva liječnika školovana u Sarajevu, tako da su njihove diplome provjerene još u vrijeme zapošljavanja.
- Odmah smo poslali sve diplome na provjeru, još samo nekoliko ih nije vraćeno. Dosad su sve uredne, tako da nemamo tih problema - kaže Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole. Kod njih nije bilo otkaza ove godine.
I u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića traje lov na lažne diplome, ali 'lažnjaka' nije bilo. -
U početku sam bio skeptičan i nisam htio provesti taj naputak, ali se, nažalost, pokazalo da je provjera diploma zapravo bio dobar potez koji bi trebalo primijeniti i u drugim institucijama - rekao je don Bernardo Pleše, ravnatelj Klasične gimnazije.
No, žali zbog 'bačenog' novca. I Marina Rudenjak-Lukenda napominje kako je ovo još jedan od izazova školstva s kojim se moraju nositi, s obzirom da su škole snosile trošak provjere. Dok jedni ne naplaćuju, drugi fakulteti traže 100 do 150 kuna po diplomi, kažu sugovornici. Npr., Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu za svaku diplomu naplaćuje 150 kuna. Taj novac ne daje izravno Ministarstvo obrazovanja niti sam nastavnik. Dinko Madić kaže kako ne bi bilo pravedno trošak svaliti na nastavnika, uvjerenog u ispravnost diplome. Onaj tko zahtijeva provjeru, dužan je platiti.

150 kuna po diplomi

U srijedu se na ovu temu oglasila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Na svom profilu društvene mreže objavila je: „Upravo sam dobila važne vijesti iz Porezne uprave u vezi s akcijom provjere lažnih diploma. Potvrđeno nam je kako su od plaćanja provjere diploma oslobođene sve ustanove iz područja odgoja i obrazovanja, te znanosti i visokog obrazovanja, što znači da fakulteti koji naplaćuju provjeru diploma školama to ne bi trebali raditi. Pokušali smo sa svim Sveučilištima i fakultetima i ranije dogovoriti besplatnu provjeru diploma, što smo i uspjeli sa 60 posto institucija koje provjere ne naplaćuju u dogovoru s Ministarstvom. Ponavljam da se radi o antikorupcijskoj mjeri i da je važno očistiti sustav od varalica i osnažiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja. Ponosna sam na naše škole koje su promptno reagirale i sustavno provode mjere provjere, pa je naš sustav sada uzor drugima kao što to i inače obrazovanje treba biti".
- Pojedinačni slučajevi krivotvorenja diploma manje zabrinjavaju od organiziranih – komentira Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.
Dubrovačke srednje škole surađuju pa su provjeru nastavnika koji rade u dvije ili više škola dogovarale kako se ne bi preklapale i bespotrebno povećavale troškove. Većina ravnatelja kaže kako je ovo mali grad i uglavnom se zna tko se gdje školovao i je li diplomirao.
- Svi se jako dobro znamo, pa kako bismo se gledali u oči čitavu godinu - pita don Bernardno Pleše.
25. travanj 2024 07:54