StoryEditorOCM
DubrovnikU PODVOZJIMA STIŽU U DUBROVNIK

Migranti puno više vole Trebinje od Dubrovnika

Piše Dube Marjanović Ladašić
12. svibnja 2019. - 19:22
Ispod turističkog autobusa u Dubrovnik je prošlog tjedna iz Trebinja stigao ilegalni migrant. Kako se držao za podvozje i što mu je prolazilo kroz glavu dok je 32 kilometra putovao neravnom cestom od Trebinja do gruškog kolodvora, zna samo on. Sigurno je da ga je na ovo natjerao očaj jer nitko normalan ne bi riskirao glavu držeći se za podvozje putničkog autobusa u pokretu i tako kilometrima po neravnoj cesti.
Nije on ni prvi ni jedini, a sigurno ni posljednji migrant koji se odlučio na ovako očajnički potez. Sličan se događaj odigrao prije dvije godine na liniji između Podgorice i Dubrovnika, potvrdio je čelnik jednog autobusnog prijevoznika. Migranti koji se odluče prebaciti skrivajući se u podvozju autobusa, rukama i nogama obuhvate osovinu koja spaja zadnje kotače i tako se drže po nekoliko sati, što je po život opasno jer mogu završiti pod kotačima.

Protjeruju se iz Hrvatske

Ilegalni migrant iz Alžira koji je u Dubrovnik stigao u podvozju turističkog autobusa poljskih registracija iz Trebinja nije bio sam. Očevici su potvrdili da je s njim u podvozju bio još jedan migrant, koji je pobjegao i nije pronađen.
Budući da kod sebe nije imao nikakve dokumente, migrant uhićen na dubrovačkom kolodvoru upućen je u Tranzitni centar za strance u Trilju, a potom će po proceduri biti vraćen u državu iz koje je došao u Republiku Hrvatsku, priopćeno je iz dubrovačke policije.
Na naš upit Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, u kojem smo naveli da nas zanima nekoliko informacija, a to su: koliko je migranata uhvaćeno u ilegalnom prelasku državnih granica oko Dubrovnika u zadnjih godinu dana i preko kojih graničnih prijelaza? Na koje načine prelaze državne granice? Što se događa s njima nakon što ih policija uhiti, kakva je daljnja procedura postupka s tim ljudima? Kamo ih se prevozi? Je li im i na koliko dugo zabranjen ulazak u Hrvatsku? Kažnjava li ih se i na koji način? Koje su nacionalnosti, spola i dobi migranti koji pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku?, dobili smo sljedeći odgovor, bez detaljnijih informacija koje ćemo naknadno dobiti, obećano nam je:
- Dostavljamo pojašnjenje postupanja s osobama koje nezakonito prijeđu državnu granicu, tj. prijeđu na mjestu i u vrijeme gdje i kada to nije propisano ili prijeđu granicu na način da se posluže krivotvorenom putnom ispravom, vizom ili dozvolom boravka. Osoba koja nezakonito prijeđe državnu granicu počinila je prekršaj iz članka 5. Zakonika o schengenskim granicama, kao i članka 102. stavak 1 Zakona o strancima, za koje se može izreći zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, odnosno u Europski gospodarski prostor u trajanju od 3 mjeseca do 5 godina. Takve osobe po izrečenoj zabrani rješenjem se protjeruju iz Republike Hrvatske i prisilno udaljavaju u druge države ili rješenjem o povratku vraćaju u zemlju podrijetla, dok se osobe koje prilikom nezakonitog prelaska državne granice nisu posjedovale putne isprave, prepraćuju u Tranzitni centar Trilj ili Prihvatni centar Ježevo radi povratka u zemlju podrijetla – odgovorili su iz dubrovačke policije.

U Trebinju zatečeno 305 migranata

U trebinjskoj policiji bili su dosta brži i detaljniji u odgovorima na pitanja o ilegalnim migrantima, koji su nam počeli pristizati i s njihove strane:
- U posljednjih godinu dana, policijski službenici Policijske uprave Trebinje evidentirali su ukupno 305 ilegalnih migranata. Najčešće su u pitanju muškarci starosne dobi između 20 i 30 godina, mada ima i slučajeva djece, žena, rijetko lica starije dobi. Što se tiče nacionalne pripadnosti, najčešće je riječ o osobama iz Sirije, Maroka, Turske, Alžira, Iraka i Libije.
- S obzirom da se ova uprava nalazi na granici između Crne Gore (koja je tranzitna ruta kretanja migranata) i Republike Hrvatske, odnosno Europske unije, smatramo da navedeni broj od 305 ilegalnih migranata još uvijek ne predstavlja neku ozbiljnu prijetnju po sigurnost na našem operativnom području, odgovorili su nam u dopisu iz trebinjske policije, potpisanom s 'inspektor-glasnogovornik PU Trebinje, Odjel za odnose s javnošću, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske'.

23. travanj 2024 16:41