StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Župan: 'U Vladi RH nailazimo na razumijevanje kao kod nijedne Vlade do sada'

Piše DML
10. svibnja 2019. - 16:15
U Kazalištu Marina Držića, u sklopu proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića, održana je svečana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.
Sjednicu je otvorila predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović. Nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade , ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić-Urlić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora i ministra obrane viceadmiral u miru Ante Urlić, saborska zastupnica Sanja Putica, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, mnogi načelnici i gradonačelnici i brojni drugi dužnosnici.

Županov govor

Okupljene je pozdravio župan Nikola Dobroslavić te istaknuo da je Dubrovačko-neretvanska županija danas treća po indeksu razvijenosti, a prije 26 godina bila je razrušena u Domovinskom ratu.
- Dan županije prigoda je osvrnuti se na to odakle smo krenuli, gdje smo danas, kamo idemo, kako kanimo tamo stići! Županija je svoj put započela prije 26 godina. Počeli smo s velikim dijelom županije opljačkanim, porušenim i spaljenim u Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji.
- Početak je stoga bio mukotrpan. Započelo se, međutim, i s ponosom na uspješno obranjenu županiju i cijelu domovinu Hrvatsku i na njihovo konačno oslobađanje. Od početka smo svjesni duga prema našim poginulim i nestalim braniteljima, invalidima, logorašima, našim civilnim žrtvama – istaknuo je Nikola Dobroslavić.
- Unatoč nepovoljnom polaznom položaju, danas je Dubrovačko-neretvanska županija po indeksu razvijenosti treća županija u Hrvatskoj. Ponosni smo na taj veliki uspjeh. Ponosni smo na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, institucije s kojima smo ostvarili ovo iznimno postignuće. Zahvalni smo, dakako, našim precima koji su nam ostavili ovaj dragulj – Dubrovnik, ljepotu i očuvanost cijele naše županije. Zahvalni smo našim braniteljima, kako onima s našega područja, tako i svima koji su nam priskočili pomoći kad je bilo najteže. Iz cijele Hrvatske, iz BiH i iz dijaspore.
- Zahvalni smo našemu prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu koji je predvodio naš narod u borbi za demokraciju i za slobodnu Domovinu, koji je vodio naše branitelje u obrani i oslobađanju naše zemlje, koji je predvodio politiku ulaska Hrvatske u NATO i Europsku uniju, prestižnu zajednicu država s najvišim civilizacijskim postignućima u povijesti čovječanstva.
- Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU. Također je i najuspješnija županija u gospodarenju pomorskim dobrom. Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i Hrvatske gospodarske komore, u dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna – naglasio je prvi čovjek Županije.
- Sredstvima fondova Europske unije gradimo najvažniji hrvatski infrastrukturni, prometni i geostrateški projekt – Pelješki most. EU sredstvima moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju. Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u županiju. U Vladi RH nailazimo na razumijevanje kao kod nijedne Vlade do sada. Na svojoj sjednici u Dubrovniku Vlada je to potvrdila brojnim zaključcima ključnim za razvoj ove županije. Tim zaključcima podržala je i dala nacionalnu potvrdu smjeru razvoja ovoga područja u skladu s našom razvojnom strategijom i našim planovima. U tim zaključcima nalaze se daljnje cestovno povezivanje županije od Zračne luke do Perne; Autocesta od Osojnika do čvorišta Metković; Dnevna bolnica u Metkoviću; Projekt obrane od zaslanjenja Donje Neretve; Centar za gospodarenje otpadom; Kongresni centar u Dubrovniku; Osnovna škola u Cavtatu; Projekti vodoopskrbe i odvodnje diljem Županije; Poseban instrument za razvoj širega područja Dubrovnika; Interventni plan razvoja u Neretvanskoj dolini; Pokretanje natječaja za koncesioniranje turističkih zona na otocima – rekao je dubrovačko-neretvanski župan u svom govoru.

Ravnomjerno razvijanje

Izaslanica Predsjednice Republike Renata Margaretić-Urlić napomenula je kako je Dubrovnik stoljećima svjetlo slobode i diplomatskog umijeća.
- Ne smijemo stvari shvaćati zdravo za gotovo, Dubrovnik je biser ne samo slobode i demokracije, nego i ljudskih prava. Ovdje se čovjek mogao slobodno razvijati i to je jedan od razloga zašto je grb Dubrovnika u grbu RH - rekla je Margaretić-Urlić.
Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, napomenula je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već provode, ali su i u planu brojni projekti.
- Jedan od naših osnovnih ciljeva je ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske i drago mi je da se to ovdje jasno vidi. Pri spomenu ove županije najprije pomislimo na Pelješki most, ali tu je još jako puno projekata koji će ovu županiju učiniti boljim mjestom za život.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić rekao je kako je Vlada napravila dva velika iskoraka prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
- Ova županija ide k jednoj od najsnažnijih hrvatskih regija, a cilj Vlade je da svima omogućimo da se ravnomjerno razvijaju. Tu smo napravili veliki iskorak s fiskalnom decentralizacijom i spustili smo na lokalnu razinu više od 2,5 milijarde kuna. Tu je i reforma sustava državne uprave, a od početka sljedeće godine Županije će preuzeti sve te poslove. Moram ovdje kazati i kako su odluke koje je Vlada donijela na svojoj sjednici u Dubrovniku stavila jako velike obveze na župana, ali i na sve načelnike i gradonačelnike da se provedu ti projekti – istaknuo je Bačić.
Nakon svečane sjednice, u Hotelu Excelsior upriličen je tradicionalni svečani ručak.
23. travanj 2024 17:52