StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVČANI U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Hodočasnici stigli u Skopje na susret s papom Franjom

Piše Tekst i foto: Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija
6. svibnja 2019. - 15:10
Dva autobusa vjernika s područja Dubrovačke biskupije stigla su jutros u Skopje, glavni grad Sjeverne Makedonije, gdje će sutra, 7. svibnja, sudjelovati na misi koju predvoditi papa Franjo na Trgu Makedonija, u sklopu programa svog apostolskog pohoda ovoj državi.

Među dubrovačkim hodočasnicima je skupina vjernika Neokatekumenskog puta te vjernici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije koje je na hodočašće poveo župnik župe sv. Nikole iz Cavtata don Mato Karamatić.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prigodnim pismom još prije dva mjeseca potaknuo je župnike da pozovu vjernike na sudjelovanje u ovom događaju „tako važnom i ohrabrujućem za male katoličke zajednice u Skopskoj biskupiji i Strumičko-skopskoj eparhiji“ te da time budu „svjedoci katoličkog zajedništva i solidarnosti i da im tako, s papom Franjom, postanete donositelji ohrabrenja“.

Podsjetimo, papa Franjo će u glavni grad Sjeverne Makedonije stići iz Sofije, glavnog grada Bugarske, gdje se nalazi na prvom dijelu svog 28. apostolskog pohoda.

Po dolasku u Skopje papa će se u Predsjedničkoj palači susresti s makedonskim premijerom, predsjednikom i predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora. Tom prigodom Papa će održati svoj prvi govor u sklopu svog jednodnevnog apostolskog pohoda Makedoniji.

Nakon toga posjetit će Memorijalni centar Majke Terezije u kojem će se okupiti vjerske vođe u toj zemlji te se susresti sa siromašnima. Tom prigodom Papa će predvoditi molitvu s okupljenima.

Slijedi zatim misa na Trgu Makedonija na kojoj će Papa održati prigodnu homiliju.

Nakon ručka na programu je ekumenski i međureligijski susret s mladima u Pastoralnom centru gdje će Papa održati govor. Nakon susreta s mladima u katedrali u Skopju susrest će se sa svećenicima, njihovom rodbinom i redovnicima kojima će se Sveti Otac također obratiti prigodnim govorom. To je ujedno i posljednja točka Papinog apostolskog putovanja u Bugarsku i Republiku Sjevernu Makedoniju. Oproštajna svečanost će se održati oko 18 sati u međunarodnoj zračnoj luci u Skopju iz koje će Papa zrakoplovom poletjeti za Rim u 18.30 sati. Dolazak u rimsku međunarodnu zračnu luku Ciampino je predviđen za 20.30 sati.
18. travanj 2024 07:22