StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVNIK GRAD DIZALICA

Još malo pa će biti više novih stanova nego stanovnika?

Piše Silvia Rudinović
2. svibnja 2019. - 12:44
Ove godine buknula je stanogradnja u Dubrovniku, a na užem gradskom području, od Orsule do Kantafiga, gradit će se još 600 do 700 novih stanova. Toliko je, naime, stanova predviđeno za gradnju projektima koji su trenutačno u postupku ishođenja dozvola. Ovim podatkom barata Strukovna grupa posrednika u prometu nekretninama pri Županijskoj komori HGK-a, kaže njezin predsjednik Igor Koprivica.

Stabilizacija cijena

- Surađujemo s većinom tih investitora i imamo najavu velikog porasta u stanogradnji, što će smanjiti daljini rast cijena. Već ova zgrada u izgradnji, iza Grawe osiguranja, koja ima preko 200 etažnih jedinica, stanova i apartmana, je korigirala cijene. Nemamo baš toliki bazen kupaca da se sve rasproda. Očekujemo da će se cijena stabilizirati, a kupci će imati veći izbor – kaže Koprivica.
Pravomoćnu dozvolu za gradnju već ima Atlantska plovidba koja će na Batali graditi objekt sa 107 etažnih jedinica, samo što još nije poznato kad će početi radovi.
- Imamo i dosta ovih manjih koji grade zgrade s 15 do 20 stanova u čekanju, npr. u Solitudu – kaže Koprivica.
Prosječna cijena novogradnje je 3.000 eura i više, ovisno o lokaciji. Stanovi koje kupac rezervira, i plaća unaprijed, prije početka gradnje, i u slučajevima kad investitor nema potrebu za bankovnim zaduženjem, cijena stana može biti niža za oko 10 do 15 posto.

Hoćeš vratiti stan?

Iako se o tome priča, trgovcima nekretninama nije poznato da investitori posljednjih mjeseci pozivaju svoje kupce i nude ponovni otkup stana jer im se pruža prilika za veću zaradu. Navodno se događa i to, iako nije pravilo, da se investitor zanese pa ponudi veći broj stanova nego što uspije dobiti dozvolu. Tzv. 'kupci koji prate gradnju' ostanu bez stana, ali se nitko ne žali jer investitor vrati novac uz kamate.
Dubrovačko-neretvanska županija godinama je na vrhu po prosječnoj cijena prodanog kvadratu Hrvatskoj. Posljednji službeni podaci, oni za 2017. godinu, kažu kako se na dubrovačkom području trgovalo s 1.163 nekretnine, četiri posto više nego godinu prije. Ukupna kupoprodajna vrijednost iznosila je 990 milijuna kuna. Prema vrsti prodanih nekretnina, najveći je broj stambenih objekata, a slijedi ih građevinsko zemljište. Potražnja za nekretninama u povijesnoj jezgri redovno premašuje ponudu, da bi nakon prodaje bivali uređene za iznajmljivanje.
Trgovci nekretninama upozoravaju kupce da apartmani, koji su sve češće dio ponude u novogradnji, nemaju isti status kao i obični stan.
- Treba upozoriti kupce apartmana u novogradnji da će im režije, komunalna naknada, pričuva i ostali troškovi biti skuplji. Njihova oznaka je PA, poslovni apartmani i kao takvi nose drugačije obveze. Režije su stog 1.5 koeficijent veće od kućanstva. Dakle, ako je u kućanstvu mjesečna potrošnja vode u vrijednosti 100 kuna, u apartmanu se plaća 150. Još uvijek to sve ne funkcionira u potpunosti, pa netko prijavi apartman kao kućanstvo i plaća takvu cijenu, ali to će se promijeniti jer je riječ o poslovnoj djelatnosti. Dužni smo na to upozoriti kupce – napominje Korpivica.
PONUDA Tisuće eura
U oglasnicima se proteklog tjedna nudilo mnoštvo stanova u Dubrovnika, primjerice, na Vojnoviću po cijeni od 3.500 do 4.000 eura za četvorni metar, u Solitudu cijene nisu ništa niže. Za novo gradnju na Nuncijati, koja će biti useljiva iduće godine, traži se tri tisuće po kvadratu. Studio apartman od 35 kvadrata nudi se po cijeni od 91 tisuće eura.

18. travanj 2024 05:51