StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON 28 GODINA PONOVNO U GRADU

Gradonačelnik Franković primio britanskog ratnog reportera Paula Daviesa

Piše Foto: Grad Dubrovnik
25. travnja 2019. - 15:33
Gradonačelnik Mato Franković primio je danas Paula Daviesa, britanskog novinara koji je kao ratni reporter za ITN izvještavao iz napadnutog Dubrovnika u jesen 1991. godine.

Davies je tada iz Dubrovnika izvještavao skoro četiri tjedna. Od tada, dvaput je bio u prolazu, ali prvi put je u ponovnom posjetu Gradu nakon gotovo 28 godina. Povratak je doživio vrlo emotivno, a opisao je svoj dolazak kao „povratak kući“.

Prisjetio se teških trenutaka za Dubrovnik, istaknuvši kako u to vrijeme nije vjerovao da će zaista doći do napada na zaštićenu spomeničku baštinu, jedno od najposebnijih mjesta na svijetu. Za vrijeme boravka u Gradu, Davies radi na novoj reportaži, u kojoj će prikazati Dubrovnik danas s usporedbom na ratnu 1991.

„Novinar sam 50 godina, a Dubrovnik je na prvom ili drugom, ali jednako važnom mjestu od svih mojih reportaža ovih godina. Iznimno je posebno vratiti se i vidjeti da izgleda prekrasno, toliko različito od onog kakvog ga pamtim“, rekao je Davies prilikom susreta u salonu Ureda gradonačelnika.

„Moramo se uvijek prisjećati tih vremena, onih koji su branili Dubrovnik, ali i onih koji su pronosili istinu o događajima u Gradu. Sigurno bi šteta na spomeničkoj baštini Grada Dubrovnika bila puno veća da nisu poslane jasne poruke, snimke i fotografije u svijet što se tada događa. Zbog toga je važna i izložba Grad s ožiljkom koju smo prikazali u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, koja priča o Gradu koji je devastiran i danas obnovljen i turistički šampion“, izjavio je gradonačelnik Franković.

Tijekom duge karijere Davies je višestruko nagrađivan za svoj reporterski rad, a za snimke iz ratnog Dubrovnika dobio je nagradu "Zlatna nimfa" na Monte Carlo televizijskom festivalu.
20. travanj 2024 15:04