StoryEditorOCM
DubrovnikRAZGOVOR S GRADONAČELNIKOM

MATO FRANKOVIĆ Ako ću izgubit' glasove zbog stolova, onda 'fala Bogu'!

14. travnja 2019. - 17:03
Što je sa žičarom, gdje je zapelo? Slali smo upite Carini, ali nam ništa konkretno ne odgovaraju. Što se sada događa, traje li još carinski nadzor? Ima li išta novo u odnosu na prošli petak, za kad je bilo najavljeno zatvaranje žičare? Što točno podrazumijeva carinski nadzor?
Grad Dubrovnik je sa svoje strane poduzeo sve zakonski predviđene radnje i sada je na Carinskoj upravi da donese svoj pravorijek. Mi kao jedinica lokalne samouprave nemamo mogućnosti uvida u nadzor rada Carinske uprave već, kao i druga strana, čekamo njihov pravorijek.

Navodno je bilo puno intervencija Excelsa nekretnina u Zagrebu oko statusa žičare. Prema neslužbenim informacijama, čak se i HDZ podijelio oko rješavanja spora s Lukšićem?
Kao što je i poznato, na mene intervencije ne djeluju. Vjerojatno se kod mene ta tipka putem negdje izgubila. Tako da, što se mene osobno tiče, takvih intervencija nije bilo, a što se tiče HDZ-a, s obzirom da se ovdje ne radi o političkim pitanjima već isključivo o zakonskim normama, tu je HDZ apsolutno jedinstven.

Iz Excelsa nekretnina tvrde kako nisu ni dobili Ugovor iz Grada? Je li to točno?
To nije točno. U veljači 2017. dostavljen im je Ugovor o koncesiji koji društvo nikad nije potpisalo. Odbijali su to napraviti punih godinu dana. U travnju 2018. Gradsko vijeće donijelo je novu odluku, ali je potpis ugovora stopiran od Državnog odvjetništva koje nas je upozorilo da postoje zakonske zapreke za potpisivanje takvog ugovora, odnosno da prvo treba riješiti pitanje prethodnog razdoblja. To znači da Excelsa nekretnine prvo trebaju platiti koncesiju za razdoblje od 2010., od kada žičara posluje, a tek onda se može ići s potpisivanjem ugovora o koncesiji. Za to prethodno razdoblje imamo i prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Dubrovniku u korist Grada Dubrovnika kojom je naloženo Excelsa nekretninama da Gradu Dubrovniku isplati iznos od 20.104.250,00 kuna, uvećan za zatezne kamate, što je iznos od oko 30 milijuna kuna.


Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika
19. travanj 2024 11:44