StoryEditorOCM
DubrovnikSIMPOZIJ O ZELENOJ GRADNJI

Imamo odobrena EU-sredstva za energetsku obnovu svih škola i vrtića

Piše DV
9. travnja 2019. - 16:30
Simpozij o zelenoj gradnji pod nazivom: „Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB“ održan je danas u gradskoj vijećnici, u organizaciji neprofitne udruge Hrvatski savjet za zelenu gradnju, u sklopu edukativnog programa GREEN TALKS.

Udruga Hrvatski savjet za zelenu gradnju trenutno ima 114 aktivnih članova iz različitih područja, a na globalnoj je razini član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju. Simpozij je okupio predstavnike građevinskog sektora, institucija, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, područna društva arhitekta i inženjera, kao i konzervatora i predstavnike gospodarstva. Obrađene su teme vezane uz zelene i održivu gradnju te energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić koja je govorila o iskustvu Grada Dubrovnika u energetskoj obnovi gradskih škola i vrtića.

-Grad Dubrovnik je pionirski započeo prvi susret s energetskom obnovom prije dvije godine, kada smo pokrenuli projekt obnove OŠ Lapad. S ponosom mogu reći da smo ga uspješno završili. Financiran je europskim fondovima i testirali smo na njemu sve probleme s kojima se susrećemo na ovakvim projektima. Danas imamo odobrena europska sredstva za energetsku obnovu svih škola i vrtića te pripremljenu projektnu dokumentaciju ostalih objekata koji će se prijaviti na Fond za zaštitu okoliša u budućem razdoblju. – naglasila je zamjenica Tokić.

Govorila je i o smjeru gradske uprave po pitanju ekologije i energetske obnove, posebno se dotaknuvši obnove spomeničke baštine. Kao pozitivan primjer je izdvojila projekt obnove kotlovnice u zgradi gradske vijećnice i Kneževa dvora, koji će ubuduće za energiju koristiti snagu mora, što je primjer korištenja suvremene moderne tehnologije u obnovi spomeničke baštine.

-Naša vizija budućnosti je u novim objektima koji se planiraju, novim školama i vrtićima koji teže puno većoj energetskoj učinkovitosti - tzv. zero energy, koji će se primijenjivati u svim novim gradnjama. Naravno, tu je i pitanje energetske obnove zaštićenih objekata i našeg stambenog fonda u vlasništvu pojedinaca, na koji Grad nema utjecaja, ali imamo utjecaj kroz potpore koje davamo. Trajno je raspisan natječaj za sufinanciranje projektne dokumentacije i obnove, što se pokazalo itekako učinkovito. Prva takva višestambena zgrada obnovljena je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, uz sufinanciranje Grada Dubrovnika. To je svakako poticaj našim sugrađanima da se javljaju na ovakve natječaje i nadam se krajem godine da će biti sve veći interes i da će ljudi postati još više svjesni energetske obnove, jer je utrošak u početku veći, ali dobit je iznimna.- zaključila je zamjenica Tokić.

GREEN TALKS najpoznatije su edukativne aktivnosti Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji. Svrha GREEN TALKS je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja raznim prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte.
19. travanj 2024 04:22