StoryEditorOCM
DubrovnikTEMATSKA PRESSICA HNS DUBROVNIK

Izmjene Zakona o gradnji olakšat će život građana

Piše DV
9. travnja 2019. - 16:18
Povodom upućivanja novog Zakona o gradnji i prostornom uređenju kojim se građanima omogućuje da transparentnijim postupkom jednostavnije dobiju građevinske dozvole upućen je u Sabor, dubrovački HNS je organizirao tematsku konferenciju za medije na kojoj su predsjednica podružnice Dubrovnik i kandidatkinja na izborima za Europski parlament Nataša Gabričević te potpredsjednica podružnice i gradska vijećnica Marina Vučković Matić iznijele ključne detalje koje izmjene donosi.

-Zahvaljujući HNS-u i našem ministru graditeljstva Predragu Štromaru sada će doći kraj frustracijama građana. Za gradnju obiteljske kuće do sada je trebalo vaditi kilograme dokumentacije, rješavati stotine papire, a potom čekati i čekati dok ne bi napokon uspjeli proći kroz tu šumu procedura i pravila. Ali to sada više neće biti tako – rekla je Gabričević uz napomenu kako će se na ovaj način uvesti red u sustav. Istaknula je i kako će se uvođenjem ovih promjena smanjiti stupanj korupcije. Osvrnula se i na postojeće probleme Dubrovnika s gradnjom.

-GUP iz 2005. je neprihvatljiv za ovaj grad. Dubrovnik pod hitno mora dobiti novi GUP i sada je na gradskoj upravi te gradskom vijeću da to realiziraju. Ali prava vrijednost ovog zakona je u onome što pruža građanima. Ove izmjene štede novac i vrijeme. Neće više biti biljega za svaki papir niti kopiranja u bezbroj primjeraka, a troškovi ishođenja dozvola smanjeni su ispod prosjeka EU. Ujedno neće biti potrebe za višekratnim odlascima u institucije i čekanjima na šalterima. A broj procedura u postupku smanjuje se s čak 22 na 10 do maksimalno 14, što je opet ispod ili vrlo blizu prosjeka EU, koji je 13 procedura – rekla je Nataša Gabričević, uz opasku kako je upravo smanjenje birokratskih procedura jedno od ključnih pitanja kojim se HNS želi baviti u Europskom parlamentu.
Marina Vučković Matić istaknula je kako će se ovim izmjenama napokon uvesti transparentnost u proces.

-Građani i njihovi projektanti imat će kroz cijeli postupak uvid u stanje predmeta, a u svakom koraku postupka izdavanja dozvole bit će vidljivo što se događa, tko je odgovorna osoba i kako postupa. Osim toga uvodi se i rok za odgovor administracije. Ovo je prvi slučaj u hrvatskom zakonodavstvu da se nalaže postupanje u određenom vremenu ili ako odgovora u tom roku nema, da se nastavlja postupak kao da je stigao pozitivni odgovor. A rok za odgovor je 15 dana – rekla je Vučković Matić. Ove izmjene opisala je i kao uvođenje javne uprave u digitalno doba.

-Olakšava se pristup uslugama koje pruža javna uprava uspostavom digitalnih portala, gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave, a u sustav je trenutno uključeno 1489 jedinica javnopravnih tijela – naglasila je gradska vijećnica HNS-a uz opasku kako se potpuna primjena ovog modula očekuje nakon donošenja izmjena Zakona, što bi se trebalo dogoditi do sredine travnja.

-Ovo je konkretan korak Ministarstva kojim upravlja HNS prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo. Za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma birokracija koja stalno izmišlja neke nove papire i formulare. Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građana, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi – zaključno je izjavila Nataša Gabričević.
24. travanj 2024 16:13