StoryEditorOCM
DubrovnikTEMATSKA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE O ZDRAVSTVU U TIJEKU

Oporba proziva župana zbog gomilanja bolničkih dugovanja, on želi cjelogodišnju helikoptersku službu

Piše SR
5. travnja 2019. - 15:28
Na zahtjev trećine vijećnika iz oporbenih redova, predvođenih MOST-om, Skupština Dubrovačko-neretvanske županije danas se okupila na Sveučilišnom kampusu na goruću temu ‘Stanje zdravstvenog sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’.

U svome zahtjevu za sazivanje sjednice, oporba je upozorila loše kadrovsko i materijalno stanje Opće bolnice i domova zdravlja  u županiji i tražila očitovanje o izostanku objavljivanja zapisnika sjednica tijela zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač ili vlasnik. Traže i donošenje plana poticajnih mjera za povećanje broja zdravstvenih djelatnika u tim ustanovama kao i izmjene proračuna tako da se osiguraja dodatna sredstva za specijalizacije, putne troškove, dodatak za odvojen život, za osiguranje stanova za liječnike i za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću.

Na samom početku sjednice, župan Nikola Dobroslavić negativno se očitovao o većini prijedloga a zdravstvo u županiji ocijenio visokom ocjenom. Kaže kako nisu obveza Županije, pa dodaje da dobar dio prijedloga već postoji u našem zdravstvenom sustavu, kao što su turističke ambulante i dežurstva obiteljskih liječnika i pedijatara vikendom i praznicima.

Umjesto toga, župan predlaže Skupštini nove zaključke među kojima su poticanje liječničkog zanimanja i uspostava stalne hitne helikopterske medicinske službe, sa sjedištem u Dolini Neretve. Posljednjih godina na dubrovačkom području takva helikopterska služba postoji samo u sezoni.

Pero Jerković iz MOST-a apelira da Skupština usuglasi stavove radi pomaka u zdravstvenom sustavu, da zaključci imaju konkretne brojke i datume početka realizacije. U Metkoviću, kaže, ljudi višu zadovoljni samo dnevnom nego žele lokalnu bolnicu i dijagnostički centar.

- Očekovao bih od vas da uzmete za vrat ministra i nekoga iz HZZO-a dok ne riješe probleme - rekao je Jerković.

Davor Penić (SDP), i sam liječnik, otvara pitanje dugovanja dubrovačke bolnice koji su se povećali pa poziciju, odnosno župana, proziva na odgovornost. Upozorava kako liječnici primarne zdravstvene zaštite vani odrade 80 posto poslova, a kod nas 50 posto i dalje upućuju pacijente specijalistima. Za ravnatelja dubrovačke bolnice, doc.dr. Marija Bekića, kaže kako je zapravo čarobnjak kad uspijeva održati bolnicu u radu s obzirom na nedostatak kadra.

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović napomenula je kako će zaključke današnje sjednice proslijediti Ministarstvu zdravstva. 
20. travanj 2024 13:06