StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJE DVIJE GODINE ŽURNO SE ZATVARALA, A SAD NIJE 'PREŠA'

Lani smo bacili više od 25 tona smeća na Grabovicu

Piše SR
5. travnja 2019. - 13:04
Na Grabovici je u 2018. godini završilo 25.355 tona smeća iz Dubrovnika, općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Mljet. Nešto više od 16 tona su biorazgradive komponente, stoji u izvješću o provedbi lanjskog plana gospodarenja otpadom.

Dubrovačko odlagalište smeća trebalo je biti zatvoreno prije dvije godine. Tada je sve djelovalo jako dramatično. Inspekcija nije dopustila proširenje Grabovice, planirani Centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju nije izgrađen, a mikrotrasiranjem 2016. godine utvrđena je izravna veza između spornog smetlišta i izvorišta Ombla. No, u godini kad je Grabovica trebala biti zatvorena, dogodili su se izbori i promjena vlasti. Hitnoća slučaja Grabovica je nestala, a smeće se nastavilo taložiti.

Do sada je na Grabovicu bačeno oko 440.760 kubnih metara smeća, službeni je podatak Grada Dubrovnika. Projekti sanacije i zatvaranja odlagališta Grabovica započeli su 1996. godine. Nakon 23 godine, nema konkretnih najava o zatvaranju, a ni Lučino razdolje nije blizu kraja.

Budući je Strategijom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske i prostorno planskom dokumentacijom predviđena sanacija i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na lokaciji Grabovica, izvesti će se sanacija odlagališta i konačno zatvaranje izgradnjom Županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Lučino razdolje. Nakon izgradnje Županijskog centra lokaciju odlagališta komunalnog otpada Grabovica moguće je koristiti isključivo kao odlagalište inertnog otpada te za smještaj pretovarnih stanica i skladišta izdvojeno sakupljenih vrsta otpada. U sklopu mjere 4.1. Izrada Plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada cilja 4. Sanirati lokacije onečišćene otpadom Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, izrađen je Plan zatvaranja odlagališta neopasnog otpada za područje svake županije na temelju postojećih raspoloživih kapaciteta i drugih relevantnih kriterija, kojim se omogućilo i daljnje odlaganje otpada na odlagalištu Grabovica nakon 31.12.2018. godine, odnosno do ispunjenja postojećih kapaciteta.

Na području industrijske zone Pobrežje izdana je Uporabna dozvola za gospodarsku građevinu reciklažnog dvorišta za građevinski otpadi iz iskopa. Razmatrane su sve opcije za najpogodniju lokaciju za smještaj reciklažnog dvorišta za građevni otpad, u gradskom ili privatnom vlasništvu, biokompostanu i odabir nove lokacije izvan užeg gradskog područja. Jedna od razmatranih lokacija je i Kaćigruda. Navedena lokacija je tijekom 2018. predložena u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije kroz njegove izmjene i dopune, usvojene 11. ožujka 2019., na Županijskoj sjednici.
20. travanj 2024 09:54