StoryEditorOCM
DubrovnikPRESTAJE LI ŽIČARA S RADOM?

Radnici Excelsa nekretnina obavješteni o mogućem zatvaranju žičare 

5. travnja 2019. - 11:27
Nakon dugogodišnjih sporova između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina u vlasništvu Grupacije Lukšić oko ugovaranja i plaćanja koncesije za upravljanje popularnom žičarom, Excelsa nekretnine nam je u četvrtak potvrdila kako je informirala svoje poslovne partnere i zaposlenike da će Carinska uprava već u petak zatvoriti žičaru zbog toga što nema koncesijski ugovor, piše Jutarnji list.

“Excelsa nekretnine danas su obavijestile svoje zaposlenike, zakupnike prostora na gornjoj postaji žičare, te dio turističkih agencija, o mogućnosti da službenici Carinske uprave sutra zatvore žičaru. Tako smo postupili, iako do ovog trenutka nismo primili službeno rješenje Carinske uprave, kako bi osigurali da šteta koja će našim poslovnim partnerima time nastati bude što je moguće manja”, stoji u odgovoru Excelsa nekretnina. Potom se dodaje kako “do mogućnosti ovakve odluke danas ne bi došlo da su nadležna tijela s Excelsa nekretninama sklopile koncesijski ugovor u ovih devet godina, od kada su Excelsa nekretnine prvi put zatražile koncesiju”.

“Do danas smo zahtjev za koncesiju podnijeli ukupno tri puta, jednom Vladi te dva puta gradu Dubrovniku”, tvrde u toj kompaniji. Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika nam je odgovorio kako još nema službenu informaciju o tome da će Carinska uprava zatvoriti žičaru, a iz Carinske uprave su nam poručili kako su “započeli s provođenjem inspekcijskog nadzora obveznika Excelsa nekretnine d.o.o. sukladno odredbama Zakona o koncesijama, te su nadzorne aktivnosti u tijeku”. “Inspekcijski nadzor provodit će se do trenutka utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih uz postupanje obveznika sukladno odredbama naprijed navedenog Zakona o koncesijama”, stoji u odgovoru Carinske uprave.

NAPLATA 

Spor između Grada i Excelsa nekretnina datira još iz 2010., kada je ta kompanija obnovila žičaru i zatražila koncesiju. U 2015. je postignut dogovor o koncesijskim uvjetima prema kojem će koncesijska naknada iznositi 15 posto prihoda i da će se koncesija dati na 50 godina, ali to nije realizirano. Potom je u rujnu 2016. donesena odluka Gradskog vijeća o koncesiji na 10 godina, ali ni od toga nije bilo ništa. Sada se također čeka na novi koncesijski ugovor, ali bi se prethodno dvije strane trebale dogovoriti oko plaćanja dosadašnjih koncesijskih naknada. “Sada gradonačelnik najavljuje novi prijedlog koncesijske naknade od čak 30 posto. Još uvijek nismo dobili na uvid i nemamo pristup tom novom vještačenju, ali na temelju prethodnih vještačenja znamo da je ovakva naknada, dvostruko veća od prethodno dogovorene, potpuno neosnovana kako sa stajališta pravnih propisa u RH, tako i sa stajališta prakse koncesijskih naknada”, tvrde u toj kompaniji, a donosi nam Jutarnji list. 

Nadalje, sudski sporovi koji su pravna zapreka za sklapanje koncesijskog ugovora, vode se kako bi nadležna tijela naplatila koncesijsku naknadu za period od 2010. do 2017., a Carinska uprava je od Excelsa nekretnina, tvrde u toj tvrtki, još prošle godine sudskim putem naplatila naknadu za period od kolovoza 2015. do listopada 2017. u iznosu od 17 milijuna kuna. U Excelsa nekretninama navode da, iako su drugi sporovi još uvijek u tijeku, ta firma u znak dobre volje već ponudila RH i Gradu odgovarajuća sredstva osiguranja njihovih eventualno priznatih potraživanja kako bi se osiguralo da će se oni moći naplatiti ako pravomoćne sudske presude budu u njihovu korist.

“Tako bi žičara normalno nastavila s radom, a sudski sporovi bi se odvijali svojim tijekom pri čemu nitko ne bi bio na gubitku. No, takav prijedlog nije prihvaćen”, ističu u tom poduzeću.

KONCESIJA 

“Ako uistinu dođe do zatvaranja žičare, svi će trpjeti štetu, i država i Grad i Excelsa nekretnine i 343 naša poslovna partnera koji indirektno o njoj ovise. Obustava žičare ugrozit će značajan broj radnih mjesta, državni proračun bi izgubio porezne prihode, Grad Dubrovnik buduće prihode od koncesije, dok bi se Muzej Domovinskog rata na brdu Srđ koji je u vlasništvu Grada mogao suočiti s velikim padom prihoda”, upozoravaju u toj tvrtki.

Podsjetimo, Trgovački sud u Dubrovniku donio je nepravomoćnu presudu u povodu tužbe Grada Dubrovnika protiv društva Excelsa nekretnine za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez sklopljenog ugovora o koncesiji kojom je naloženo Excelsa nekretninama da Gradu isplati iznos od 20,104.250 kuna, što s kamatama iznosi oko 30 milijuna kuna. Ranije je donesena i prvostupanjska presuda u korist RH u iznosu od osam milijuna kuna, za razdoblje u kojem je nadležnost koncesija bila pod Državom, prije nego je 2014. prenesena na razinu gradova. Franković nam je rekao kako bi Grad pristao na to da se ti iznosi deponiraju na račun Grada i RH do okončanja sudskih sporova, a da se u međuvremenu potpiše koncesija i Excelsa nekretnine nastave s radom.

U Excelsa nekretninama nam, pak, kažu kako oni predlažu da se novac deponira na “treći” račun, a da na njihov prijedlog još nisu dobili službeni odgovor Grada. No, dijelom je tu problem i što Excelsa nekretnine tvrde da se od tih 30 milijuna kuna treba odbiti 17 milijuna kuna koliko je Carinska uprava već naplatila od tvrtke na ime naknade od 2015. do 2017. Franković, međutim, navodi kako to nije bila naplata naknade, nego kazna za poslovanje bez koncesije i da to ne treba odbiti od tih 30 milijuna kuna. Jednako tako Franković tvrdi kako neće inzistirati na tome da naknada bude 30, nego da može biti i 15 posto, ali da je profitna marža od 65 posto dovoljno velika da Excelsa nekretnine plate potrebna sredstva. 
23. travanj 2024 20:37