StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKE KNJIŽNICE PREDAVANJEM I RADIONICAMA OBILJEŽAVAJU SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Što roditelj treba znati o poremećaju iz spektra autizma

Piše Tekst i foto: Dubrovačke knjižnice
2. travnja 2019. - 14:49
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik obilježit će Svjetski dan svjesnosti o autizmu programom koji započinje večeras u 18 sati u Narodnoj knjižnici Grad. Program će započeti predavanjem „Što roditelj treba znati o poremećaju iz spektra autizma“ edukacijske rehabilitatorice Alme Džanović Mateljan i logopetkinje i specijalistice rane intervencije Zorane Dedić. Na predavanju će biti riječ o području dijagnostike i lepezi dostupnih terapijskih pristupa te ulozi roditelja u poticanju razvoja djeteta s poremećajem iz spektra autizma.
U drugom dijelu programa Blanka Gilja, edukacijska rehabilitatorica, specijalistica rane intervencije i stručnjakinja u Programu senzorne integracije uz terapijskog psa govorit će o tome kako rad s terapijskim psom može podići kvalitetu života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Blanka Gilja djelatnica je Centra za rehabilitaciju Silver, ustanove koja provodi školovanje pasa pomagača, terapijskih pasa i pasa vodiča za slijepe osobe.
U završnom dijelu bit će riječ o Poliklinici za mentalno zdravlje djece, koja će uskoro započeti s radom. O Poliklinici će govoriti ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić, Silva Capurso, doktorandica prevencijske znanosti i studija invaliditeta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, savjetnica Terapijskih vještina za roditelje i djecu i Terapije igrom te novinarka urednica HRT-a i Dženita Lazarević, predsjednica udruge Poseban prijatelj, članica radnog tima građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom i članica III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Nakon obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Dubrovačkim knjižnicama održat će se tri interaktivne radionice za roditelje na kojima će moći vidjeti i naučiti metode i tehnike kojima mogu poticati svoje mališane. Radionice će se održavati u Narodnoj knjižnici Grad od 3. do 5. travnja s početkom u 18 sati. Broj mjesta na radionicama je ograničen, pa se zainteresirani mogu prijaviti na e-adresu hanasinanovic@gmail.com


Raspored radionica

Srijeda, 3. travnja, u 18 sati
„Senzorna integracija iz dana u dan“
voditeljica senzorna pedagoginja Barbara Gjurović (Udruga Zvonjarin)

Četvrtak, 4. travnja, u 18 sati
„Svakodnevne vještine = ključ samostalnosti“
voditeljice edukacijske rehabilitatorice Ana Radišić i Hana Sinanović (Udruga ALPARI – Hana Sinanović)


Petak, 5. travnja, u 18 sati
„Mogu reći i bez riječi“
voditeljica logopetkinja Maja Marijanović (Kabinet za razvojnu procjenu i podršku Baseline)
18. travanj 2024 06:11