StoryEditorOCM
DubrovnikPETNAEST TISUĆA KVADRATA

Druga dubrovačka javna garaža bit će na sedam etaža

Piše S. Rudinović
17. ožujka 2019. - 09:51
Dubrovnik će dobiti drugu javnu garažu, obećala je gradska uprava, ovaj put u Gružu, a idejno rješenje predviđa 400 parkirališnih mjesta. Pravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Splitu, Grad Dubrovnik je u travnju prošle godine došao u vlasništvo nad tri tisuće četvornih metara iza poslovnih zgrada DTS-a i OTP-a, u Vukovarskoj ulici. Cijena ove investicije nije poznata, ali se očekuje kako bi se njezinom realizacijom makar ublažile nesnosne gužve u srcu sezone na čitavom gradskom području i kronični nedostatka parkirališnih mjesta u poslovnom središtu Dubrovnika cijele godine.

Za razliku od prve dubrovačke javne garaže, izgrađene prije deset godina na Ilijinog glavici po modelu javno-privatnog partnerstva, koja i danas za sobom povlači kontroverze, ova će biti u gradskom vlasništvu a za projekt je zaduženo poduzeće Sanitat. Dok prva garaža ima 700-tinjak parkirališnih mjesta, a ova gruška imat će 400 na 15 tisuća četvornih metara građevine podijeljene na dvije podzemne i pet nadzemnih etaža.

- Još uvijek ne možemo govoriti o cijeni ni rokovima gradnje. Idemo na ishođenje potrebnih dozvola i natječaj za izradu glavnog projekta. Žurimo, ali to uistinu nije jednostavan projekt. Idemo korak po korak, ipak je to 15 tisuća kvadrata u srcu grada – kaže Tomislav Tabak, direktor gradskog poduzeća Sanitat, između ostaloga, zaduženog za upravljanje javnim parkiralištima.

Tabak procjenjuje kako trenutačno u ovom dijelu grada nedostaje 60-ak parkirališnih mjesta radnim danima, ali te se potrebe povećavaju s obzirom na intenzitet gradnje novih zgrada. Najavljuje se i uređenje prostora oko Jugovog bazena što podrazumijeva ukidanje sadašnjih parkirališnih mjesta. Garaža iza DTS-a, kažu u gradskoj upravi, nadomjestit će taj gubitak.

No, buduća gradska garaža neće se graditi samo radi rješavanja teškoća s prometom u Vukovarskoj i Ulici dr. Ante Starčevića.
- S ovom garažom želimo riješiti problem prometa i parkiranja oko spomeničke jezgre Dubrovnika. Planira se uvesti sustav u kojem bi kupac parkirališne karte ujedno kupio i autobusnu, tako da turisti s automobilima parkiraju u Gružu i potom javnim prijevozom idu do Grada – kaže Tabak.

Od buduće garaže do Pila tri su autobusne stanice i samo nekoliko minuta vožnje. Koliko bi stajala ta kombinirana karta, još nije poznato. Trenutačno, na parkiralištima oko Grada, Žičara, Tenis-Tabor i Kolorina, cijena parkirališne karte kreće se od 10 do 50 kuna po satu, ovisno o mjesecu, a u nultoj zoni na Pilama od 20 do čak 75 kuna. Cijena autobusne karte javnog prijevoznika Libertas, kupljena u samom autobusu je 15 kuna. Nedavno je dubrovački gradonačelnik Mato Franković izložio plan rješavanja gužve oko zidina upravo na način da se nakon otvorenja garaže u Vukovarskoj strancima potpuno zabrani parkiranje u zoni oko povijesne jezgre, a sva postojeća parkirališta namijene isključivo građanima Dubrovnika.
25. travanj 2024 17:06