StoryEditorOCM
DubrovnikProf. dr. sc. Gordana Buljan Flander

APEL STRUČNJACIMA: U zaštiti djece struka ne smije popustiti pritiscima!

Piše DV
8. ožujka 2019. - 10:56
Posljednjih se dana cijela hrvatska javnost digla na noge kako bi se potaknula bolja zaštita djece. I to je dobro. Nažalost, između mnogih dobrih inicijativa u javnom prostoru se provlače i neki glasovi roditelja koji sada koriste ovaj trenutak pa pokušavaju vršiti pritisak na javnost i struku, a posebno na stručnjake koji su prepoznali njihova štetna i rizična ponašanja prema djeci te poduzeli mjere kako bi osigurali zaštitu njihove djece od daljnjeg zlostavljanja i zanemarivanja.
I kada se na struku pokušava vršiti pritisak da povuče i mijenja nalaze i mišljenja, stručnjaci i ustanove koje se bave zaštitom djece moraju najbolji interes djece imati na prvom mjestu i ne povlačiti se pred onima koji skrivajući se iza dobrobiti djece provlače vlastite interese.
Naša je obveza opravdati povjerenje koje nam je dijete poklonilo, a pogotovo onog djeteta kojeg su izdali, iznevjerili i napustili baš oni koji bi mu trebali biti izvor zaštite, ljubavi i sigurnosti. Kad nam dijete otkrije da je seksualno zlostavljano, fizički maltretirano, emocionalno zanemareno – njegova hrabrost iziskuje i našu osobnu i profesionalnu hrabrost i odgovornost.
Ne smijemo dozvoliti da se stručnjaci koji su educirani i imaju iskustvo i kompetencije u radu s djecom i obiteljima povuku pod pritiscima. Djeca ne mogu birati hoće li ih štititi struka ili ne-struka pa zato mi odrasli izaberimo da to bude struka.
Imajmo na umu da je pravo djece na zaštitu iznad svega. Svako zlostavljano dijete nas obvezuje da kao stručnjaci budemo njegov glas.
25. travanj 2024 10:42