StoryEditorOCM
DubrovnikSUSTAVNO PRAĆENJE POPULACIJE PTIĆA

MONITORING PTICA U NP MLJET Šest ptičjih vrsta u porastu

Piše A. Popijač
21. veljače 2019. - 11:05
Obavljen je prvi ovogodišnji teren monitoringa ptica značajnih za Nacionalni park Mljet obilaskom cijelog akvatorija Parka pod stručnim vodstvom dr. sc. Luke Jurinovića, mag. biol., voditelja istraživanja ptica u NP Mljet od 2001. godine. Svake godine sustavno se prati dinamika populacija šest vrsta ptica koje su prepoznate kao značajne za NP Mljet: morski vranac (sredozemna podvrsta) Phalacrocorax aristotelis desmarestii, sredozemni galeb Larus audouinii, galeb klaukavac Larus michahellis, crvenokljuna čigra Sterna hirundo, škanjac osaš Pernis apivorus i sivi sokol Falco peregrinus.

Osim galeba klaukavca, sve ostale navedene vrste nalaze se na Dodatku i Direktive o pticama EU (EU Birds Directive), na osnovu koje se određuju Natura 2000 Područja očuvanja značajna za ptice, kao što je i HR1000037 SZ dio NP Mljet. 
Na prvom ovogodišnjem terenu zabilježene su jedinke sredozemnog galeba, morskog vranca i galeba klaukavca. Morski vranci počeli su se gnijezditi te su u nekim gnijezdima zabilježena jaja. Galeb klaukavac sa žutim prstenom s natpisom S7TC prstenovan je 29. svibnja 2010. godine kao mladi ptić u gnijezdu na otočiću Glavatu u NP Mljet. Početkom travnja prošle godine zabilježen je opet na Glavatu, kao i na ovom terenu.
 
Sada je zabilježeno 10 jedinki sredozemnog galeba, dok ih je u veljači 2018. godine zabilježeno 9, a tijekom prošlog desetljeća svake veljače samo po 1-2 jedinke. Sredozemni galeb sa žutim prstenom s natpisom HC prstenovan je kao odrasla ptica u svibnju 2017. godine na području Parka prirode Lastovsko otočje. Od tada je viđan na području NP Mljet tijekom veljače i ožujka 2018. godine. Prošle godine prstenovali smo jednog ptića sredozemnog galeba, iz gnijezda s još dva probušena jaja, a to je bilo prvo prstenovanje mladog sredozemnog galeba u NP Mljet od 2007. godine, javljaju iz Nacionalnog parka Mljet.
23. travanj 2024 23:21