StoryEditorOCM
DubrovnikGO HDZ DUBROVNIK

Zaštitit ćemo najvrjedniji resurs Grada!

Piše DV
12. veljače 2019. - 14:14
Podsjećamo javnost da je GUP Grada Dubrovnika doživio više izmjena, a za aktualnu situaciju u prostoru Grada posebno su zanimljive izmjene iz 2014. godine, a prema kojim je omogućena gradnja više katova. Znači, da se upravo tim izmjenama omogućilo zgradi na Gimanu da ide „nebu pod oblake“. Mnoge su zone tim planom postale građevinske, pa se tako omogućila znatno veća izgradnja i ispod ceste na Vojnoviću (upravo sada aktualna problematika) te na glavici Babina Kuka, a zelenilo se svelo na statističku pogrešku.

U svom priopćenju vjećnici MOST-a Kristić i Lujić ističu: „Međutim, ne treba biti previše pametan niti imati ekstremno dobro pamćenje pa se prisjetiti tko je sjedao u gradskom vijeću svih ovih godina pa zaključiti da je bilo prilike neke stvari učiniti drugačijima i djelovati na vrijeme. Naše inicijative o donošenju novog GUP - a su bile prisutne i tada, više puta, u ovom i prethodnom sazivu gradskog vijeća, ali su nailazile na ignoriranje.“

Uistinu, ne treba biti previše pametan. Dovoljno je pregledati sjednicu Gradskog vijeća iz 2014. i vidjeti kako danas zabrinuti vijećnici, tada u dresu Laburističke stranke, nisu glasali protiv izmjena GUP-a.

Stoga se nadamo da ni ovaj put, kao što su to učinili 2014. godine, neće biti protiv izmjena GUP-a koje je u proračun za 2019. godinu uvrstila ova gradska uprava s jednom bitnom razlikom - ovaj put nećemo povećavati katnost nego ćemo je smanjivati.

Suočeni dakle sa svakodnevnim problemima i negodovanjem građana zbog gradnje na užem gradskom području te opterećenja koje ta gradnja stavlja na postojeću komunalnu infrastrukturu, ova gradska uprava će pokrenuti izmjene GUP-a. Cilj je što hitnije zaštititi najvrjedniji gradski resurs, prostor, od nezasitnih poduzetnika, a koji su usredotočeni isključivo na maksimizaciju dobiti.

Ova gradska uprava, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, svojim djelovanjem nastavit će štititi javni interes u prostoru Grada te će pokrenuti izmjene GUP-a kojima će se ograničiti katnost gradnje, ograničiti izgrađenost parcele te ukinuti odredba kojom se plaćanjem kazne može izbjeći gradnja parkirališnih mjesta. Naime, poduzetnicima se nedvojbeno više isplati platiti kaznu radi neimanja parkirališnih mjesta nego ih izgraditi. Odredba će se izmijeniti na način da će poduzetnik morati sagraditi parkirna mjesta ili neće dobiti dozvolu za gradnju.

Svakako, izmjene GUP-a neće značiti nikakav moratorij na ikakvu gradnju ili stavljanje GUP-a izvan snage nego model sprječavanja svih narednih poduzetničkih zamisli koje predstavljaju grubo izrugivanje svim običajima i pravilima u prostornom planiranju.
Ova gradska uprava ustrajno će gospodariti prostorom i upravljati njime na način koji je jedini primjeren gradu- s mjerom. Nastalu štetu teško možemo sanirati, ali možemo, nakon izmjena GUP-a, spriječiti da se ovakve stvari ubuduće događaju.
19. travanj 2024 22:23