StoryEditorOCM
DubrovnikNastupile izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

UMIROVLJENICI - NOVA RADNA SNAGA Mi smo za, jedino ako mladom čovjeku ne zauzimamo radno mjesto

Piše Kristina Filičić
3. veljače 2019. - 20:41

- Pošla sam u mirovinu krajem prošle godine i dan poslije nastavila raditi na pola radnog vremena. Još nisam primila prvu mirovinu, valjda će stići u veljači, uz plaću za pola radnog vremena. Kontam: pola amo, pola tamo, bit će dovoljno – kaže sugrađanka Inka Kovač koja je u trgovini provela cijeli radni vijek i još će, koliko joj to snaga i zdravlje budu dopuštali. Podržava izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje umirovljenicima od početka ove godine omogućuju zapošljavanje na pola radnog vremena uz nastavak primanja pune mirovine. Svi koji su otišli u starosnu ali i prijevremenu mirovinu imaju pravo na ovakav način rada.

- Svi smo mi naučili skromno živjeti. Ne treba mi nešto posebno, ovako neću ni osjetiti da sam u mirovini. K tome radim i osjećam se korisno ta četiri sata. Ono, taman dođeš, već ideš ća – kaže kroz osmijeh gospođa Inka kojoj je posao 'kao druga kuća'.


Pomažemo državi


Ova, kako sebe opisuje, pozitivna i vesela Dubrovkinja očekuje mirovinu od 2400 kuna.

- Same režije su mi 1200 kuna. Znači, ostane mi tisuću kuna. Za skuhat par objeda. I za što sam ja radila? Imam prijateljica koje imaju apartmane pa nisu ovisne o visini mirovine. A one koje moraju misliti, govore mi kako će morati nešto raditi pa taman čuvati dijete kako bi sebe mogle uzdržavati – tvrdi Inka pokušavajući objasniti financijski efekt nove zakonske mjere.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

25. travanj 2024 11:06