StoryEditorOCM
DubrovnikDAN KI DOHODI JEDNOM NAMI NA GODIŠTE

PARAC NIJE UČINIO ČUDO Kiša je bila upornija, procesija Gradom nažalost otkazana

Piše PSD.
3. veljače 2019. - 13:46
20190203-IMG_1678

Stigao je dan ki dohodi jednom nami na godište! Živio sveti Vlaho! Nažalost, svečano misno slavljen zbog loših vremenskih uvjeta, umjesto ispred, održalo se u dubrovačkoj katedrali. Predvoditelj mise bio je bivši svećenik Dubrovačke biskupije, a odnedavni hvarski biskup mons. Petar Palić. Prvi je ovo njegov službeni posjet Dubrovačkoj biskupiji u toj funkciji.

- U našem društvu, na nekada kršćanskom Zapadu nama kršćanima je potrebna Vlahova hrabrost, ustrajnost i beskompromisnost kada se radi o Božjim istinama. Ne želimo naše trgove pretvoriti u trg sv. Petra, ali želimo jasno i na svakom mjestu moći reći i svojim životom posvjedočiti da pripadamo Isusu Kristu i po svom ponašanju i po svojim djelima postati „duša“ ovoga društva u kojemu živimo. (usp. Poslanica Diognetu). Primjer života sv. Vlaha nas poziva i poučava da ne budemo fasadni kršćani, kršćani iz navike, bezbojni kršćani, neutjecajni kršćani, kršćani bez spremnosti svjedočiti za Isusa Krista. Pozvani smo biti kršćani koji će dići glas kad se ugrožava sloboda, dostojanstvo ljudske osobe, solidarnost.

Glas nas kršćana u Crkvi i u svijetu mora biti krik, a ne nerazgovjetan žamor. U mučeništvu sv. Vlaha iz ljubavi prema Kristu, a osobito u euharistiji, euharistijskom kruhu koji ćemo uskoro prinijeti na oltar i koji će postati živi Krist koji nam se daruje, otkrivamo snagu života nasuprot nemoći smrti, ljepotu zajedništva nasuprot nemiru razdora. Ljepota života je u darivanju, snaga života je u umiranju. Budimo poput sv. Vlaha zaljubljeni u Krista i dopustimo mu da svojim Duhom zahvati naše biće i mijenja nas. A Marija, Majka Crkve i ponizna službenica Riječi Božje, neka nam u tom nastojanju bude pomoćnicom i zagovornicom. „O mučeniče hrabreni, pomozi sluge vjerne ti. Tijelu nam zdravlje isprosi, a mir udijeli pameti. Živio sveti Vlaho! - dio je propovijedi biskupa Palića. 
 
Među brojnim građanima, predstavnicima Grada i Županije, Parcu su se došli pokloniti Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta, procesija je nakon misnog slavlja je otkazana.  Dv

24. travanj 2024 00:09