StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKA INVESTICIJA U HVARSKOJ

OTKRIVAMO ŠTO SE GRADI NA PLOČAMA Na zemljištu mljekare propale Dubrovkinje niču apartmani, gradi se legalno i uz odobrenje konzervatora

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
27. siječnja 2019. - 17:11

Sprema li se novi Giman na Pločama, pita se u otvorenom pismu naš sugrađanin Nino Klečak i poziva na što hitniju reviziju građevinske dozvole koju je za zahvat na na k.č 3084/1 k.o Dubrovnik 29. lipnja 2018. izdao gradski Odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Uz napomenu da istupa na inicijativu brojnih susjeda iz Hvarske ulice, Klečak tvrdi da je prema aktualnom GUP-u odobrena građevinska dozvola za gradnju poslovne zgrade visoke katnosti koja će, smatra on, trajno narušiti vizure Grada te stršiti u prostoru:

-Ta zgrada bi se jasno vidjela s ceste, Porporele, Lokruma, gradskih zidina i Srđa. Dok se gradonačelnik Mato Franković prepucava preko medija s građevinskim lobijem, privatni investitor na samo 200 metara zračne linije od njegovog ureda pokušava trajno uništiti sve ono što su nam naši stari ostavili u baštinu – negoduje Nino Klečak te dodaje da je dozvola izdana lani baš u vrijeme kad je UNESCO u Bahreinu odlučivao o zaštićenoj „buffer zoni“.

-Zašto navedeni projekt nije upućen na procjenu UNESCO-u? Je li se ovdje pogodovalo privatnome investitoru, tvrtki In trend Mirka Obrvana - pita se autor pisma i poziva novinare da pomognu stanarima slanjem upita gradonačelniku zbog mogućeg pokretanja revizije projekta i slanja na procjenu u UNESCO. Podsjeća i na nedavnu najavu gradonačelnika da će žurno pokrenuti izmjene i dopune GUP-a, kako bi se ograničila nekontrolirana gradnja te građevinskom lobiju konačno reklo "DOSTA JE BILO“!

Ninov otac Niko Klečak ističe:

- Moj sin živi na prvom katu kuće u susjedstvu sporne parcele, a zahtjev za reviziju građevinske dozvole sam osobno ja dostavio nadležnima koncem 2018., čim sam doznao za planiranu gradnju apart- hotela koji će na postojećem prizemlju imati još dva kata i krov. Ali, ne znam hoće li visinom biti iznad naše kuće. Dozvola je dobivena samo za rekonstrukciju i nadogradnju, ali strahujem da "na mala vrata" pokušava kroz to napraviti potpuno novi objekt za koji ne bi mogao dobiti građevinsku dozvolu i za koji mu zbog "buffer zone", trebali potpuno novi uvjeti. Magazin od 8 kvadrata, u posjedu moje tetke i dunda s kojima sam dugo živio i koji su mi objekt prepustili na korištenje, bio je predmet sudskog spora s Obrvanovom tvrtkom In trend o čemu postoji zabilježba u Zemljišniku. Unatoč tome on je dobio građevinsku dozvolu koja uključuje i sporni magazin. Ne znam kako je uspio da u sklopu građevinske parcele uđe i đardin. Sa sjeverne strane đardin, otkad znam za sebe, koristi obitelj Mladinov - kaže Niko Klečak koji je uz tu obitelj ishodio privremenu zabranu gradnje.

Pri obilasku sporne parcele zatekli smo Tomislava Mladinova koji je odlučno ustvrdio:- Rođen sam u susjednoj zgradi koju je 1939. izgradio moj otac i toj zgradi pripada đardin kojeg Obrvan sada svojata. Ali, nikako mu ne može pripadati, kao ni bivšem poduzeću Dubrovkinja, tako da sam uspio ishoditi privremenu zabranu izgradnje.

Razgovarali smo i s investitorom, vlasnikom In trenda Mirkom Obrvanom koji pojašnjava da je objekt dimenzija 12,77 x 6,55 metara, koji će obnoviti i dijelom nadograditi, 1960-tih i 1970-tih bio mljekara bivše Dubrovkinje i iza njega je zapušteni vrt. Pokazuje nam dokumentaciju temeljem koje je ishođena građevinska dozvola u kojoj stoji:- Parcela je nepravilnog oblika, ima 290 m², a postojeća je građevina na južnom dijelu parcele i funkcionalna je cjelina s tri skladišta. Namjena buduće građevine, bruto površine 231 m² je poslovna, katnosti P+2 uz najveću visinu građevine 8,96 metara:

- U zapuštenom đardinu stanari drže otpad, a s obnovom bi ga se primjereno uredilo. Planiram u tom dograđenom objektu prema dozvoli načiniti pet apartmana površine 22 do 32 m². Premda smo to mogli tražiti, objekt neće nadvisiti onaj ispred njega niti će biti bilo što u potkrovlju. S tim su se suglasili i konzervatori, a dio susjeda koji iznajmljuju apartmane, potražili su me i molili rješenje problema otpada gdje je leglo komaraca. Otpad nazivaju umjetničikom instlacijom a kad sam ga pokušao očistiti, tužila me Anica Bašić koja je zauzela obližnju šupu i pretvorila je u navodno sjedište likovne udruge ULIPUD.

- Bašić se žalila na rješenje o legalizaciji, ali je parnicu pravomoćno izgubila. Na građevinsku dozvolu se žalio i Niko Klečak koji je zauzeo moju šupu pokraj njegove zgrade, ali je i on izgubio. Govorio mi je da mu šupa od 8 kvadrata treba za kufere turista kojima iznajmljuje svoja dva strana u kući. Iako sam mu obećao da ću mu dozvoliti da šupu u tu svrhu koristi dok sam ja živ, odbio je tvrdeći da će mu zgrada izgubiti na vrijednosti. Tražio je da mu šupu koju, ponavljam, nelegalno koristi, prepišem, i to na  njegov obrt kojim iznajmljuje apartmane! Naravno, na to nisam mogao pristati jer bih u svom objektu imao suvlasnika, a time bih oštetio i svoju tvrtku. U sudskom rješenju stoji da su, iako su znali, svjesno ušli u tuđe vlasništvo. Po GUP-u imam pravo graditi na 290 kvadrata, ali ću koristiti trećinu parcele manje. S obzirom na izgled terena, mogao sam prizemlje graditi kao suteren, ali nisam. Fasada kuće bit će kombinacija kamena i žbuke. Grubi radovi završavaju do Uskrsa a sve završavam u roku godinu dana. Izgrađene apartmane neću prodavati nego će ih moja tvrtka In trend iznajmljivati jer je registrirana i za turističku djelatnost - kaže Mirko Obrvan i podsjeća kako je dozvolu dobio lipnja 2018. te o svemu izvijestio sve susjede.

Nakon svega, obratili smo se i gradskom Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uredenja i gradnje te nam je potvrđeno kako je na Pločama sve odrađeno lege artis:

- Postojeća građevina nalazi se prema GUP-u u izgrađenom građevinskom području zoni M2, pretežito poslovnoj. Postojeća prizemna građevina je legalna, dopuštena je njena rekonstrukcija- nadogradnja s dvije etaže u zadanim gabaritima postojeće građevine, što znači da se ne povećava koeficijent izgrađenosti te čestice. Dopuštena je nadogradnja manja od one maksimalno dopuštene GUP-om, građevna čestica u cjelosti je uknjižena na ime investitora i ne postoji nikakva uknjižena zabrana na njoj, kao primjerice zabrana gradnje– izvijestila nas je pročelnica Silva Vlašić i naglasila da su se sva javnopravna tijela u postupku pozitivno očitovala na predmetni glavni projekt, među njima i Konzervatorski odjel u Dubrovniku:

- Nakon tako provedene procedure, sukladno zakonu valjalo je udovoljiti zahtjevu investitora – pojasnila je pročelnica Vlašić.

Valja se nadati kako će nadležne službe u konačnici i provjeriti je li tvrtka In trend ispoštovala uvjete iz građevinske dozvole, te da će i zapušteni vrt između kuća biti valjano priveden svrsi. Dakle, na investitoru je da ispoštuje dozvolu, na nadležnima da nadziru gradnju a na susjedima da se strpe i dojave medijima ako uoče nepravilnost. 

19. travanj 2024 05:19