StoryEditorOCM
DubrovnikODZVONILO "LEŽANJU" AUTOMOBILA NA PARKINGU OKO GRADA

Digitalizacijiom parkinga i Car sharingom želi se omogućiti građanima lakši i brži pronalazak mjesta

Piše DV Foto: DV
23. siječnja 2019. - 17:49
Pročelnik Upravnog odjela za promet Đuro Šutalo predstavio je vijećnicima odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku istaknuvši odmah na početku kako postoji dio građana koji zloupotrebljavaju parkirna mjesta na Pločama i na Pilama gdje je dozvoljeno zadržavanje do 10 minuta te kako će se njima ovom odlukom, a u slučaju prekoračenja parkinga, naplatiti višesatna karta.
 
Sukladno novoj Odluci u vremenskom razdoblju od 1. listopada do 30. travnja korisnici povlaštene karte za zonu 2. i zonu 2. i 3. u vremenu od 16:00 sati do 08:00 sati sljedećeg dana mogu koristiti i izvanulično parkiralište Žičara – donji plato bez obveze plaćanja naknade za parkiranje. Za korisnike povlaštene karte koji koriste navedeni parking izvan vremena navedenog u ovom stavku smatrati će se da su s Organizatorom parkiranja sklopili ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu uz korištenje satne karte sukladno cijeni iz čl. 24. Odluke
 
Također, dodaje se i točka koja se odnosi na pravne osobe koje obavljanju djelatnost car sharinga (zajedničko korištenje automobila) na području Grada Dubrovnika.
 
"Car sharing je sustav nagrađen u Europi. Postoje zone gdje imate parkirane električne automobile. Registrirate se kod pružatelja usluge, registrirate vozilu, da vam nekoliko slobodnih automobila i vi ih bukirate. Imate 15 minuta da do njega dođete. Mobitelom ga otključate, vozite dokud vam treba. Izađete iz njega, on se automatski zaključa. Svrha je da se što manje koristi svoj automobil, a pronalazi se lakše parking jer postoje označena mjesta, a uštedjeli ste jer ste platiti parking manje nego korištenje automobila", objasnio je gradonačelnik Franković osvrnuvši se i na stanovnike povijesne jezgre koji svoje automobile drže na parkirnim mjestima bez da su ih pomakli mjesecima.
 
"Na pamet znam 70 automobila na donjem platou žičare, koji se mjesecima ne miču s parkinga. Zar onda nije logično da ti ljudi parkiraju u Gružu, a da koriste car sharing", zaključio je gradonačelnik Franković.
 
Na sjednici je najavljeno kako tvrtka Sanitat za 15 do 20 dana ide u veliku javnu nabavu odnosno u digitalizaciju parking mjesta pri čemu će sva mjesta biti unesena u aplikaciju, a senzor će davati jasan signal zauzeto ili slobodno što bi trebalo građanima omogućiti lakši i brži pronalazak slobodnih mjesta.
 
"Iz aplikacije ćemo moći dobiti i podatke koliko često se koristi to mjesto, kolika je česta promjena, ali i koliko je to automobila oko povijesne jezgre fiksno parkirano više mjeseci", objasnio je gradonačelnik Franković.
25. travanj 2024 02:23