StoryEditorOCM
DubrovnikGODIŠNJI IZNOS OD 375 DO 750 KUNA

USVOJENA ODLUKA O VISINI PAUŠALNOG POREZA U Dubrovniku registrirano 20 191 ležajeva

Piše dv Foto: dv
23. siječnja 2019. - 17:09
Prijedlog odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj jedna je od točaka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća.
 
Prema riječima i obrazloženju gradonačelnika Frankovića visina paušalnog poreza određuje se ovisno o naselju unutar Grada Dubrovnika u kojem se nalazi soba, apartman i kuća za odmor odnosno kamp i objekt za robinzonski smještaj.
 
"Koja je razlika ovog paušala u odnosu na onaj koji se do sada plaćao? Osnovna razlika je što će ovaj paušal u potpunosti biti prihod jedinice lokalne samouprave i to je najvažnije istaknuti. Jedinicama lokalne samouprave omogućeno je se da samostalno donose odluku koliki će biti paušal, gdje će on biti, u kojim razredima, ali istovremeno se omogućuje da se on svake godine mijenja. Dakle ove godine je možda 750 kuna, a iduće godine on ne mora biti toliki.
 
Kada se govori o cijenama i visinama iznosa onda se radi šire javnosti treba i razjasniti što to predstavlja. Trošak od 750 kn paušala predstavlja iznos koji će privatni iznajmljivači plaćati na godišnjoj razini po krevetu. Ne mjesečno nego godišnje. Razmišljajući i raspravljajući o tome kako i na koji način složiti zone složili smo ih u tri zone", kazao je gradonačelnik Franković.
 
Tako prema navedenoj odluci u prvu zonu ulazi Dubrovnik s iznosom od 750 kuna, u drugu zonu ulaze naselja Bosanka, Čajkovići, Donje Obuljeno, Gornje Obuljeno, Komolac, Mokošica, Nova Mokošica, Orašac, Petrovo selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Trsteno, Zaton, Lozica i Sustjepan s iznosom od 525 kuna dok u treću zonu ulaze naselja Brsečine, Čajkovica, Dubravica, Gromača, Kliševo, Knežica, Koločep, Lopud, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo, Osojnik, Suđurađ, Sv. Andrija, Šipanska Luka, Šumet s iznosom od 375 kuna.
 
Iako su gradski vijećnici složni oko plaćanja paušala jedan dio njih ne slaže se razgraničenjem zona pravdajući to kako netko tko iznajmljuje u povijesnoj jezgri Grada i na Kantafigu ne može i nema istu cijenu apartmana.
 
Vijećnik DDS-a Ivan Jelčić kazao je kako mu se čini kako u državi u kojoj je turizam primarna ekonomska Vlada, ulaziti u odluku da se porez plaća paušalno neozbiljno.
 
"Porez bi se trebao plaćati prema tome koliko je netko zaradio. Postupili ste linijom manjeg posla, jer bi se možda trebalo definirati neke cjenike dodatno. Također, trebalo je u obzir uzeti kategorizaciju", kazao je Jelčić.
 
Nastavljajući raspravu o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj gradonačelnik Franković iznio je i podatak ako je prema dostupnim informacijama iz e-visitora u Dubrovniku registrirano 20 191 krevet uključujući i pomoćne ležajeve.
 
Nakon duže rasprave odlukom većine vijećnika odluka je prihvaćena.
 
20. travanj 2024 11:58