StoryEditorOCM
DubrovnikSPORTSKA INFRASTRUKTURA GORUĆI PROBLEM DUBROVAČKOG SPORTA 

USVOJENA STRATEGIJA RAZVOJA SPORTA U GRADU DUBROVNIKU U deset godina uložit će se oko 400 milijuna kuna

Piše dv Foto: Branka Mumalo
23. siječnja 2019. - 15:38
Strategija razvoja sporta u Gradu Dubrovniku jedan on najočekivanijih dokumenata u posljednje vrijeme konačno je ugledao svjetlo dana i stigao pred vijećnike Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koji su ga nakon poduže rasprave jednoglasno prihvatili.

Gotovo dva sata raspravljali su gradski vijećnici o ovom iznimno važnom dokumentu za dubrovački sport, a cjelokupni dokument, istraživanja i dobivene rezultate predstavio je jedan od autora studije doc. dr. sc. Zrinko Čustonja.

"U ovu strategiju su utkani interesi građana Grada Dubrovnika koji su izrekli svoje mišljenje što žele od sporta i od određenih segmenata sportova. Razgovarali smo sa svim akterima sportskih klubova analizirajući njihove potrebe, njihove interese te kako oni vide razvoj sporta u Dubrovniku.

U ovoj strategiji definirano je 46 općih ciljeva te 114 aktivnosti. Odnosno što treba raditi, tko treba što raditi i koliko je financijskih sredstava potrebno.

Sportska infrastruktura je gorući problem dubrovačkog sporta. Došli smo do podataka kako Dubrovniku nedostaje oko šest tisuća kvadrata dvoranskog prostora ili oko 23 tisuće sati treninga godišnje", kazao je između ostaloga Čustonja.
 
Prema riječima doc. dr. sc. Čustonje Strategija obuhvaća 6 strateških područja:  
1. SPORTSKA INFRASTRUKTURA ,  
2. TRENERI I DRUGI STRUČNI KADROVI U SPORTU,   
3. FINANCIRANJE SPORTA,  
4. NATJECATELJSKI SPORT,  
5. ŠKOLSKI I AKADEMSKI SPORT,   
6. TJELESNO VJEŽBANJE GRAĐANA. 

Najzahtjevnije istraživanje provedeno je u obliku terenske ankete na slučajno odabranom uzorku od 670 građana grada Dubrovnika. 
Obzirom da se radi o  slučajno  odabranom  uzorku  postoji  mogućnost  generalizacije  na  cijelu  populaciju  dubrovačkog  stanovništva  starijeg  od  18  godina. 

Važno je napomenuti kako je u uzorku bilo obuhvaćeno samo domicilno stanovništvo, a ne i turisti. U navedenom istraživanju cilj je bio uz opće podatke o građanima prikupljene kroz pet čestica upitnika, doznati i njihove navike i preferencije  po  pitanju  tjelesne  aktivnosti,  odnosno  neaktivnosti.  

Također,  u  istom  istraživanju i u okviru iste ankete ispitani su stavovi građana grada Dubrovnika  o  sportskim programima kroz šest čestica dok su informacije o stavovima građana o sportskoj infrastrukturi u Gradu prikupljene kroz sedam čestica.  

Drugo zasebno istraživanje provedeno je s rukovodećim osobama iz dubrovačkih sportskih klubova. Korištenjem metode strukturiranog intervjua obavljeni su razgovor s čelnicima 38 dubrovačkih sportskih klubova. Za intervju je dizajniran strukturirani upitnik u kojemu se nalazio set pitanja od 27 čestica iz nekoliko područja funkcioniranja kluba i to: upravljanje klubom, stručni rad,  sportski  objekti, financiranje  kluba  i  u  konačnici  prijedlozi mjera  i  rješenja.  

Treće  zasebno  istraživanje na  populaciji  sportskih  trenera  koji djeluju  u  klubovima  u  gradu  Dubrovniku.  

Ukupan broj ispitanika u provedenom istraživanju bio je 31, a upitnik koji su ispunjavali sastojao se od tri dijela. Prvi dio odnosi se na opće podatke o trenerima, odnosno njihovo statusno određenje, drugi dio upitnika sadržavao je pitanja o godišnjem opterećenju trenera u realizaciji pojedinih stručnih poslova, dok su u trećem dijelu treneri iznosili stavove o osobnom stručnom radu te generalnom stanju sporta i sportske infrastrukture u gradu Dubrovniku. 

Prema  dobivenim rezultatima velika većina trenera u Dubrovniku nema potrebno obrazovanje, ali su i jako slabo plaćeni.

Gradonačelnik Franković čestitao je izrađivačima na kvalitetnoj i temeljitoj Strategiji kazavši kako je i laiku jasno da se posljednjih godina u sportsku infrastrukturu nije uopće ulagalo i da zato dubrovački sport jest u stanju kakvom jest.

"Ovo nije obična Strategija, ona u sebi sadrži jasni Akcijski plan. Kada i u kojem trenutku treba nešto napraviti, obuhvatila je i trenerski kadar u Dubrovniku, kako bi vidjeli tko podučava našu djecu i koliko moramo u tom smislu uložiti. U njoj se nalaze anketna pitanja kako bi vidjeli što točno misle naši sugrađani. Izgradnja sportske infrastrukture ne bi unaprijedilo samo sport u Dubrovniku, nego i turizam", kazao je gradonačelnik dodavši kako, da Dubrovnik ima razvijenu sportsku infrastrukturu, bi možda trenutačno u Gradu bila neka od reprezentacija na pripremama.

" Ako ne odredimo tim ljudi koji bi pratili provedbu Strategije, onda će ovo ostati mrtvo slovo na papiru. Pred nama je i sjednica Vlade, koja će povećati financijsku moć Grada Dubrovnika koji će nam pomoći u realizaciji ovih ciljeva"  zaključio je gradonačelnik Franković.

O Sportskoj strategiji svoje mišljenje iznio je i gradski vijećnik Željko Raguž (DUSTRA) koji je kazao kako je ovo vjerojatno jedna od najvažnijih točaka o kojima će se raspravljati u ovoj godini.
"Na području Grada Dubrovnika možemo imati podijeljena mišljenja oko raznih tema i svugdje će neki biti za, neki protiv, ali kada se postavlja pitanje sportske infrastrukture onda ne postoji niti jedan čovjek koji će o njoj reći išta pozitivno.  Usprkos svemu iz ovakve sportske infrastrukture imamo u NBA-u Hezonju, imao Anu Konjuh, imamo Jugaše koji su najbolji na svijetu, imate Gladijatore, Auto klub koji je najbolji u Hrvatskoj", nabrajao je Raguž zaključivši kako će DUSTRA prihvatiti ovu strategiju jer je ona odlična.

O Strategiji je govorila i gradska vijećnica Tatjana Šimac Bonačić (SDP) kazavši kako SDP pozdravlja ovu Strategiju i da će je podržati jer je ona odlična za razvoj sporta u Dubrovniku, ali da u Strategiji ne vidi osobe s invaliditetom.

Na komentar Šimac Bonačić odgovorio je doc. dr. sc. Čustonja kazavši kako je u izradi Strategije vođeno računa i o potrebama osoba s invaliditetom od toga jesu li im postojeća sportska infrastruktura dostupni do toga jesu li prilagođeni njihovim potrebama.

Nakon gotovo dva sata raspravu o Strategiji razvoja sporta u Gradu Dubrovniku zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazavši kako je sretan što je ideja o strategiji sporta konačno došla i do faze strateškog promišljanja.
"Danas je prvi korak ka odgovornom upravljanju da se sustav sporta unaprijedi na svim razinama. Trebala nam je ova strategija kao temeljni dokument. Ovo nije sveto pismo, ali nije ni šarena maca. Projekti su mjerljivi i jasno navedeni pa ćemo znati što smo napravili ili nismo", zaključio je Potrebica.

Podsjetimo, Strategija predviđa do 2028. godine ulaganje ukupno 400 milijuna kuna u 11 projekata među kojima se ističe izgradnja bazenskog kompleksa s otvorenim i zatvorenim bazenima u iznosu od 130 milijuna kuna te natjecateljske trenažne dvorane 50x48 metara minimalnog kapaciteta od 4 tisuće gledatelja i nogometnog stadiona minimalnog kapaciteta 4 500 gledatelja, što su investicije procijenjene na iznos od 90 milijuna kuna, odnosno 180 milijuna za oba navedena projekta. Osim toga vrijedi spomenuti natkriveni objekt za tenis, vanjske terene za rekreaciju i sport trenažni nogometni teren s atletskom stazom, adaptirani veslački hangar VK „Neptun“ te terene za odbojku na pijesku.
 
Strategijom se želi također poboljšati sâm sustav dubrovačkog sporta putem većeg broja zaposlenih trenera s višom ili visokom stručnom spremom, povećanjem sportskih klubova, organiziranjem velikih međunarodnih sportskih događanja u Gradu Dubrovniku, ulaganjem u sportski turizam koji bi s trenutnih 25 tisuća noćenja godišnje trebao porasti na 100 tisuća noćenja godišnje. Za učenike i studente planira se osnivanje Dubrovačkog školskog saveza te akademskog sportskog kluba, a u cilju povećanja tjelesne aktivnost kod građana planira se osnivanje Dubrovačkog društva sportske rekreacije.
 
24. travanj 2024 05:53