StoryEditorOCM
DubrovnikRUŠI SE STARI OBJEKT I RUSKI OLIGARH KREĆE S GRADNJOM ČUDA SA 7 ZVJEZDICA

Najbolji hotel bivše Jugoslavije vratit će titulu najluksuznijeg zdanja na istočnoj strani Jadrana

Piše Antun Hauswitchka Foto: lhd Arhitektonski Studio, DV
21. siječnja 2019. - 21:24
Prema dosadašnjim prostornim planovima, novi "Belvedere" trebao je imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta te kongresnu i koncertnu dvoranu. No ruski oligarh odlučio se za pet puta manji hotelski kompleks sa 210 kreveta u samom hotelu te 60 u vilama, te je spreman uložiti između 120 i 150 milijuna eura, dovoljnih za kategorizaciju od čak 7 zvjezdica, zahvaljujući kojima bi Dubrovnik mogao ugostiti najviše svjetske gospodarske i državničke skupove.
 
Projekt novog "Belvederea" izradio je arhitektonski studio 3LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića i trenutno je prvi projekt u Hrvatskoj čiju je Studiju utjecaja na dobra svjetske baštine, tzv. HIA-u, a koju je izradio Dubravko Bačić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, potvrdio UNESCO.
 
- "Belvedere" je smješten na izuzetnoj lokaciji koju odlikuju mediteranski krajolik, strmi teren i usitnjena urbana matrica predjela Ploče. Zgrada hotela u cjelini je oblikovana kao meka terasasta struktura niske katnosti koja se obzirno i pažljivo prilagođava topografiji i reljefu. Ozelenjeni krovovi terasa potpuno se utapaju u cjelokupni ansambl okolne prirode - pojašnjavaju iz UNESCO-a odluku koju su donijeli pred kraj prošle godine, ocjenjujući projekt novog "Belvederea" koji se svidio i većini građana. Ako Gradsko vijeće u srijedu poništi stare i usvoji nove prostorne dokumente za područje "Belvederea" u sljedećih godinu dana ishodovat će se sve potrebne dozvole, nakon čega će se krenuti u rušenje postojećeg hotela i gradnju novog.
 
Ali nisu svi u Dubrovniku oduševljeni planovima ruskog bogataša i projektom dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića. Prije svih, projekt studija 3LHD "na nož" su dočekali dubrovački arhitekti koji su, okupljeni u Društvo arhitekata Dubrovnika, prozivali svog kolegu Dabrovića da, među ostalim, nije vodio računa o javnom interesu. Među njima ima i onih koji drže da je starim prostornim planom predviđeni veliki hotelski kompleks puno bolje rješenje od malog, ali super luksuznog hotela. Uz njih, tom projektu usprotivili su se i iz nezavisne liste "Srđ je Grad", koja u Gradskom vijeću ima svog vijećnika.
 
Uoči sjednice na kojoj bi se trebao poništiti stari i donijeti novi Detaljni prostorni plan za Belvedere, oglasili su se i priopćenjem.

- Ukidanjem postojećeg DPU-a i izmjenama GUP-a Grad Dubrovnik namjerava na području Belvederea oduzeti sve ono što su do sada građani Dubrovnika, a napose stanovnici kotara Ploče iza Grada, kao i okolnih kotareva, mogli slobodno koristiti, a što je bilo predviđeno i DPU-om, kojeg se hoće ukinuti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Dali smo sve, a dobili ništa - poručuju iz KLBG-a "Srđ je Grad", podsjetivši na to da su više puta upozoravali da će prema novom projektu građani biti zakinuti za planiranu javnu garažu zatvaranje dijela puta Vlaha Bukovca i pristupa moru te kako će na starom karavanskom putu preko Orsule niknuti heliodrom, optuživši pri tome dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića da je izbrisao sve javne potrebe, a građane ostavio na milost i nemilost potrebama investitora po čijim se podlogama radi prostorni plan.
Iz liste "Srđ je Grad" najavljuju da neće podržati ovu promjenu tog prostornog dokumenta.
 
24. travanj 2024 15:45