StoryEditorOCM
DubrovnikDUGOROČNA PLANIRANJA I ULAGANJA

GRADSKIM VIJEĆNICIMA I NOVINARIMA Predstavljena dugo očekivana Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture

Piše DV Foto: Grad Dubrovnik
21. siječnja 2019. - 19:09
Ususret sjednici gradskog vijeća Grada Dubrovnika, na kojoj će se raspravljati o njezinom usvajanju, gradskim vijećnicima i novinarima predstavljena je Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. Strategiju je, u ime izrađivača, predstavio direktor firme 'Razvoj i inovacije u sportu' dr. sc. Zrinko Čustonja.
 
Strategija donosi analizu stanja, strateške ciljeve i program razvoja te obuhvaća šest strateških područja: Sportska infrastruktura, Financiranje sporta, Treneri i drugi stručni kadrovi, Natjecateljski sport, Školski i akademski sport te Tjelesna aktivnost građana.
 
Namjera dugoročne politike razvoja sporta jest omogućiti Gradu Dubrovniku promoviranje u kvalitetnu sportsku sredinu koja će djeci i mladima osigurati najbolje uvjete za bavljenjem tjelesnom aktivnošću i sportom, podići kvalitetu življenja, očuvanje i unaprjeđenje zdravlja svojim građanima, dok će talentiranim sportašima omogućiti ispunjavanje njihovih potencijala za postizanjem što boljih sportskih rezultata na svim razinama natjecanja. 
 
Strategija predviđa do 2028. godine ulaganje ukupno 400 milijuna kuna u 11 projekata među kojima se ističe izgradnja bazenskog kompleksa s otvorenim i zatvorenim bazenima u iznosu od 130 milijuna kuna te natjecateljske trenažne dvorane 50x48 metara minimalnog kapaciteta od 4 tisuće gledatelja i nogometnog stadiona minimalnog kapaciteta 4 500 gledatelja, što su investicije procijenjene na iznos od 90 milijuna kuna, odnosno 180 milijuna za oba navedena projekta. Osim toga vrijedi spomenuti natkriveni objekt za tenis, vanjske terene za rekreaciju i sport trenažni nogometni teren s atletskom stazom, adaptirani veslački hangar VK „Neptun“ te terene za odbojku na pijesku.
 
Strategijom se želi također poboljšati sâm sustav dubrovačkog sporta putem većeg broja zaposlenih trenera sa višom ili visokom stručnom spremom, povećanjem sportskih klubova, organiziranjem velikih međunarodnih sportskih događanja u Gradu Dubrovniku, ulaganjem u sportski turizam koji bi s trenutnih 25 tisuća noćenja godišnje trebao porasti na 100 tisuća noćenja godišnje. Za učenike i studente planira se osnivanje Dubrovačkog školskog saveza te akademskog sportskog kluba, a u cilju povećanja tjelesne aktivnost kod građana planira se osnivanje Dubrovačkog društva sportske rekreacije.
 
 
20. travanj 2024 12:29