Županija Dubrovnik

ČEKA SE NALAZ VJEŠTAČENJA

Direktor Hidroelektrane Ivo Miletić: "Tunel nije predviđen kao evakuacijski pravac, očito su kolege došle u bezizlaznu situaciju..."

ČEKA SE NALAZ VJEŠTAČENJA
Gotovi su izvidi centra za vještačenje Ivan Vučetić, čeka se prvo izviješće, a prije toga ne možemo nagađati kako je do katastrofe u hidroelektrani došlo - izjavio je večeras u emisiji HRT-a Tema dana direktor Hidroelektrane Dubrovnik Ivo Miletić. Sigurnost u ovakvom postrojenju je na prvom mjestu, zaštita i sigurnosni protokoli prvi su i osnovni dio rada hidroelektrane, i usklađeni su sa svim zakonima, upravo kako se, zbog kompleksnosti ovakvog jednog pogona, nikad u opasnost ne bi doveli životi i imovina, odgovorio je Miletić na pitanje o tome kakve su sigurnosne mjere u hidroelektrani.

"Niti možemo niti želimo spekulirati o uzrocima, tek kad dobijemo izviješće onda ćemo ga moći komentirati.", dodao je Miletić. Objasnio je kako nijedan od incidenata koji su se proteklih godina događali u hidroelektrani nema sličnosti ni veze s jučerašnjom tragedijom.
"Sam pogon, kao i u svim hidroelektranama takav je da na svakom koraku vrebaju opasnosti. Na nivou HEP-a i HE Dubrovnik  velika pažnja je usmjerena upravo na zaštitu i spašavanje. Događaj otprije 7 godina, kad su radnici zaglavili u tijeku obnove i zamjene vertikalnog tlačnog cjevovoda jer ih dizalo odnosno košara nije mogla izvući van, pa ih je izvukao GSS,  nema nikakve sličnosti s ovim što se dogodilo jučer." - rekao je Miletić.

Jesu li teorije o pokušaju spašavanja kroz odvodni tunel točne pokazat će izviješće vještaka, a Miletić dodaje kako taj odvodni tunel, dug oko 550 metara i dubok između 5 i 6 metara inače prema pravilnicima i aktima o zaštiti i spašavanju u hidroelektrani, nije predviđen kao evakuacijski pravac. "Budući je oko njih bio i ogroman dim, i visoka temperatura, kolege su očito došle u životno ugroženu, bezizlaznu situaciju kad su se odlučili tuda pokušati izvući jer je tunel direktna veza s vanjskim svijetom."

Iako je obnovljena 2016. godine, posao obnove još nije gotov, ali - dodaje Miletić - ovaj događaj i tragedija koja je uslijedila nema povezanosti s dijelovima postrojenja ni zahvatima koji su vršeni. Sutra ujutro ponovno će se sastati sve službe koje sudjeluju u potrazi nestalog djelatnika hidrocentrale kako bi pojačali i proširili potragu, što je momentalno kad je u pitanju rad hidroelektrane, zahvati, procjena i saniranje štete, zaključio je Miletić, prioritet broj jedan.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva
Završila je i četvrta zrakoplovna manifestacija "AERONAUT 4" u sklopu kojeg su se održale razne aktivnosti za sv...
Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 26. ožujka bez vode će biti stanovnici u Ulici Iva Vojnovića (od Janjinske u...
Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića