StoryEditorOCM
DubrovnikČEKA SE NALAZ VJEŠTAČENJA

Direktor Hidroelektrane Ivo Miletić: "Tunel nije predviđen kao evakuacijski pravac, očito su kolege došle u bezizlaznu situaciju..."

Piše DV
11. siječnja 2019. - 21:29
Gotovi su izvidi centra za vještačenje Ivan Vučetić, čeka se prvo izviješće, a prije toga ne možemo nagađati kako je do katastrofe u hidroelektrani došlo - izjavio je večeras u emisiji HRT-a Tema dana direktor Hidroelektrane Dubrovnik Ivo Miletić. Sigurnost u ovakvom postrojenju je na prvom mjestu, zaštita i sigurnosni protokoli prvi su i osnovni dio rada hidroelektrane, i usklađeni su sa svim zakonima, upravo kako se, zbog kompleksnosti ovakvog jednog pogona, nikad u opasnost ne bi doveli životi i imovina, odgovorio je Miletić na pitanje o tome kakve su sigurnosne mjere u hidroelektrani.

"Niti možemo niti želimo spekulirati o uzrocima, tek kad dobijemo izviješće onda ćemo ga moći komentirati.", dodao je Miletić. Objasnio je kako nijedan od incidenata koji su se proteklih godina događali u hidroelektrani nema sličnosti ni veze s jučerašnjom tragedijom.
"Sam pogon, kao i u svim hidroelektranama takav je da na svakom koraku vrebaju opasnosti. Na nivou HEP-a i HE Dubrovnik  velika pažnja je usmjerena upravo na zaštitu i spašavanje. Događaj otprije 7 godina, kad su radnici zaglavili u tijeku obnove i zamjene vertikalnog tlačnog cjevovoda jer ih dizalo odnosno košara nije mogla izvući van, pa ih je izvukao GSS,  nema nikakve sličnosti s ovim što se dogodilo jučer." - rekao je Miletić.

Jesu li teorije o pokušaju spašavanja kroz odvodni tunel točne pokazat će izviješće vještaka, a Miletić dodaje kako taj odvodni tunel, dug oko 550 metara i dubok između 5 i 6 metara inače prema pravilnicima i aktima o zaštiti i spašavanju u hidroelektrani, nije predviđen kao evakuacijski pravac. "Budući je oko njih bio i ogroman dim, i visoka temperatura, kolege su očito došle u životno ugroženu, bezizlaznu situaciju kad su se odlučili tuda pokušati izvući jer je tunel direktna veza s vanjskim svijetom."

Iako je obnovljena 2016. godine, posao obnove još nije gotov, ali - dodaje Miletić - ovaj događaj i tragedija koja je uslijedila nema povezanosti s dijelovima postrojenja ni zahvatima koji su vršeni. Sutra ujutro ponovno će se sastati sve službe koje sudjeluju u potrazi nestalog djelatnika hidrocentrale kako bi pojačali i proširili potragu, što je momentalno kad je u pitanju rad hidroelektrane, zahvati, procjena i saniranje štete, zaključio je Miletić, prioritet broj jedan.
20. travanj 2024 13:04