StoryEditorOCM
DubrovnikEDUKATIVAN PROGRAM

ŠKOLSKI MEDNI DAN U DUBROVAČKIM ŠKOLAMA Prvašići OŠ Ivan Gundulić naučili sve o medu

Piše DV Foto: DV
7. prosinca 2018. - 22:37
U osnovnim školama diljem Dubrovačko-neretvanske županije, u petak, 7. prosinca, obilježen je Medni dan. Riječ je o akciji koja se odvija u više od 800 osnovnih škola u Hrvatskoj u organizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstva poljoprivrede. Tako su 733 prvašića u 25 osnovnih škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija dobila staklenku meda hrvatskih pčelara i prigodnu slikovnicu te na taj način obilježili Dan Svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara.
 
Pri tom su u edukativnom programu namijenjenom shvaćanju važnosti pčela i pčelarstva ne samo za njih malene, nego i za sveukupnu prirodu i bio raznolikost naučili o važnosti meda i njegovog uključivanja u prehranu.
 
Učenike Osnovne škole Ivana Gundulića posjetio je gospodin Ivan Lopina, predstavnik pčelarskog društva Dubrovačko primorje, Majkovi kako bi prvašiće naučio nešto o pčelama i medu. Nakon prezentacije, maleni novinari imali su priliku detaljnije popričati o pčelarstvu i gospodinu Lopini postaviti nekoliko pitanja.
 
Kada se razvila vaša ljubav prema pčelama?
Dundo mi je bio pčelar, pa sam odrastao uz pčele i pomagao dundu tako da sam oduvijek zadivljen njima. Kad sam bio mali, kao i svako dijete, bojao sam se pčela, no kako sam ih više upoznavao, moja ljubav je rasla i odlučio sam se i sam baviti pčelarstvom.
 
Koliko imate pčela?
Trenutno imam 50 košnica, a u svakoj košnici po 30 tisuća pčela.
 
Možete li nam ukratko objasniti kako se pravi med?
Pčele koje obilaze livade sa cvijeća skupljaju sok koji se zove nektar. Kada ga skupe dovoljno, nose ga u košnicu ili, kako mi kažemo, ulišt, gdje nektar postaje med. Med se skuplja u posudice koje se zovu saće nakon čega se saće vadi iz košnica i med se vrca u teglice.
 
Koliko često vrcate med?
Med vrcamo dva do tri puta godišnje, najčešće u proljeće, ali ako u proljeće nije previše uspješno, onda vrcamo opet u jesen.
 
Ubodu li vas ikad pčele?
Kad bi me, dok sam bio dijete, ubola pčela morao bih ići u ambulantu jer sam imao blažu alergiju. No, rojne pčele izrazito su miroljubive, tako da mi se to ne događa često. U slučaju da vam se to dogodi, najbolje je odmah odstraniti žalac i popiti šumeći kalcij.
 
Kad smo malo više saznali o pčelama, zaključili smo da su one jako miroljubive, vrijedne, organizirane i korisne životinje i da ne napadaju ukoliko ih ne uznemiravamo. Za pčele se trebamo brinuti i poštivati ih, a čak je i veliki znanstvenik Albert Einstein rekao: „Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.“
 
24. travanj 2024 21:17