Županija Dubrovnik

NAPUSTIO NAS JE ŽELJKO FILIČIĆ

SAMOZATAJNI HEROJ Otišao je jedan od osnivača dubrovačkog HRM-a

NAPUSTIO NAS JE ŽELJKO FILIČIĆ
U Dubrovniku je u utorak preminuo istaknuti dubrovački branitelj Željko Filičić.

Rođen 16. svibnja 1958. god. u Dubrovniku, Filičić je bio jedan od prvih sudionika u pokretanju demokratskih procesa, zalažući se za višestranačje i neovisnost RH. Kad je zaprijetila opasnost od srpske agresije, stavlja se na raspolaganje PU Općine Dubrovnik.Također sudjeluje u organizaciji Narodne zaštite, unutar koje utemeljuje i uspješno vodi Obavještajno Propagandno Informativni odjel, koji je djelovao usklađeno s PU Dubrovnik.

Nakon početka otvorene srpsko-crnogorske agresije na hrvatski jug, probija se sa Sinišom Tkalecom u Zagreb, gdje odgovornim u Vladi i tek stvorenom GS OS RH realno prikazuje situaciju. Nakon što su osigurali značajne količine ratnog materijala, njih dvojica predvode dva konvoja (listopad 1991.god.) kojima se pridržuju i dubrovački studenti dragovoljci. Oba su uspješno odrađena izbjegavajući zamke u kojima su prethodni pokušaji završavali. Između dva konvoja sudjeluje u obrani Stona i akcijama u zaleđu, u Dubrovačkom primorju.

Na glas da je Dubrovnik u potpunom okruženju, Filičić uplovljava s grupom od 6 suradnika u Grad, gdje zajedno sa Želimirom Čizmićem i njegovom skupinom suradnika utemeljuje HRM Dubrovnik. Čizmić postaje prvi zapovjednik odreda, koji je do kraja studenog brojio više od 450 boraca i raspolagao sa svim relevantnim službama i opremom potrebnim za funkcionalno djelovanje u obrani i transportu, te povezivanju s ostalim dijelovima RH.

Unutar HRM nastavlja s radom dobro osmišljen O.P.I. odjel,preteču Informativno psihološke djelatnosti (kasniji IPD unutar HV), a elaborat o tome je tijekom prosinca 1991./ siječnja 1992. dostavljen odgovarajućim službama u Split i Zagreb.


U najtežim danima za Dubrovnik (studeni 1991. god.) ispunjava sve zadaće na prvim crtama bojišnice, ne odustajući od dalje mobilizacije i izgradnje Odreda. Također, s Goranom Štampalijom organizira obranu i mobilizaciju dragovoljaca na otocima Koločep, Lopud i Šipan.

U vremenu pada Vukovara 19 do 24. studenog 1991., na glas o mogućoj sličnoj sudbini Dubrovnika, probija se s Bracom Miloševićem i Goran Štampalijom do Zagreba gdje s najvišim predstavnicima Vlade i Ureda Predsjednika RH, te GS OSRH, osiguravaju potporu za nastavak obrane, čime se sprečava ideja o tzv. demilitarizaciji Dubrovnika. Osigurava se još jedna važna pošiljka oružja koju u nemogućim uvjetima blokirane obale, Filičić doprema uz pomoć Štampalije i dva vozača kamiona u Ston i Dubrovnik.

Početkom svibnja 1992. god., zajedno s Edijem Bulićem, Goranom Štampalijom i Vlahom Lonzom utemeljuje i ustrojava, po nalogu zapovjednika tek formiranog Domobranstva, generala Červenka, dvije Domobranske bojne u Dubrovniku, a kasnije u Konavlima, u sklopu kojih sudjeluje u deblokadi i oslobađanju dubrovačkog zaleđa.

Željko Filičić je za zasluge u Domovinskom ratu, između ostalog, odlikovan i Redom hrvatskog trolista i  Ordenom Bana Jelačića.
.

Obitelji  izražavamo sućut.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Postavlja se javna rasvjeta na Mirinovu

Postavlja se javna rasvjeta na Mirinovu
Od srijede, 12. prosinca do 21. prosinca zbog izvođenja radova na izgradnji javne rasvjete naselja Lozica, predj...
Postavlja se javna rasvjeta na Mirinovu