Županija Dubrovnik

KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADONAČELNIKA FRANKOVIĆA

Izložba o stradanju i obnovi dubrovačke spomeničke baštine otvorit će se 17. prosinca u zgradi Ujedinjenih Naroda u New Yorku

KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADONAČELNIKA FRANKOVIĆA
Izložba o stradanju i obnovi dubrovačke spomeničke baštine otvorit će se 17. prosinca u zgradi Ujedinjenih Naroda u New Yorku. Najavio je to gradonačelnik Mato Franković u gradskoj vijećnici na konferenciji za novinare.
- To je prva takva izložba na temu Domovinskog rata koja se radi u prostoru UN-a. Puno smo razmišljali o datumu i nekako idealno se činilo da je to nekoliko dana nakon obljetnice najveće obrane Grada Dubrovnika 6. prosinca. Ova izložba nije privremenog karaktera imat će svoj trajni postav. Biti će na raspolaganju i gradovima prijateljima kako bi mogli prezentirati što je i na koji način Dubrovnik propatio ali i kako je obnovljen odmah nakon Domovinskog rata – kazao je Franković.
Autori izložbe u New Yorku su Julijana i Mato Brautović te Goran Cvjetinović, a u organizaciji izložbe, rečeno je, sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Zrinka Raguž.
Izložba je organizirana povodom 40. obljetnice uključenja Dubrovnika na listu svjetske kulturne baštine i povodom 20. obljetnice skidanja Dubrovnika s liste ugrožene svjetske baštine, istaknula je autorica Julijana Brautović.
- Izložba je važna zbog dva presedana koja su napravljena na račun onoga što se Dubrovniku dogodilo. UNESCO je prvi put u svojoj povijesti u neko ratom zahvaćeno područje poslao svoje izaslanike koji su došli već u studenom 1991. godine. Oni su zajedno sa našom strukom evidentirali kompletne štete tijekom razaranja i napravili metodologiju obnove Grada, nadzirali obnovu. Zahvaljujući izaslanicima UNESCO je već 8. prosinca dobio izvještaj o razaranjima 6. prosinca zbog čega je Dubrovnik već 12. prosinca 1991. stavljen na listu ugrožene svjetske baštine. Drugi presedan je da je prvi put ikad pred međunarodnim kaznenim sudom netko osuđen za zločin nad kulturnom baštinom. To su bili general Pavle Strugar i viceadmiral Miodrag Jokić. Zločin nad kulturnom baštinom je protumačen kao zločin protiv čovječnosti. To su dvije stvari zbog kojih je ovaj naš dubrovački slučaj jako važan i to je ono što mi kroz ovu izložbu pokušavamo međunarodnoj javnosti reći – kazala je Julijana Brautović.
Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice RH i Vlade RH, organizatori su Grad Dubrovnik i stalna misija RH pri UN-u, a glavni sponzor izložbe je Društvo prijatelja dubrovačke starine.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije