StoryEditorOCM
DubrovnikU SPOMEN NA ŽRTVU VUKOVARA

Molitvom i zvonjavom zvona odat će se počast gradu heroju

Piše dv: Foto: Dubrovačka Biskupija
18. studenog 2018. - 10:50
Danas se obilježava 27 godina od pada herojskog grada Vukovara u ruke srpskog agresora. Deseci tisuća ljudi odat će počast Vukovarskoj žrtvi hodajući u Koloni sjećanja. Molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetit će se Hrvatska svih poginulih u obrani Vukovara. U tromjesečnoj opsadi grada heroja, poginula su 1624 branitelja i civila, grad je gotovo sravnjen sa zemljom. U srpske koncentracijske logore odvedeno je sedam tisuća zarobljenika, iz grada je prognano 22 tisuće Hrvata. Još i danas se 300-njak Vukovaraca nalazi na popisu nestalih.
Danas se Hrvatska s tugom prisjeća pokolja u Škabrnji 18. studenog 1991. godine kada su srpske paravojne postrojbe i pripadnici JNA ubili 58 civila i 26 branitelja, a mjesto potpuno uništili.
Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije poziva na molitvu i zvonjavu svih crkvenih zvona kao znak sjećanja na žrtvu Vukovara. Hrvatski biskupi pozivaju vjernike na molitvu za sve žrtve Domovinskog rata. Biskupi su odlučili da se ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježi zvonjavom zvona svih crkava u Hrvatskoj danas, u nedjelju, 18. studenoga, u 18 sati i 11 minuta.
Pozivu na molitvu odazvat će se i vjernici na području Dubrovačke biskupije, a crkvena zvona će zvoniti večeras u 18.11 sati.
18. travanj 2024 20:41