StoryEditorOCM
DubrovnikAGROTURIZAM KONAVLE PREDSTAVIO PROGRAM 'MIRISA BOŽIĆA U KONAVLIMA'

Zelena menestra, klape i storytelling - ponešto za svačiji ukus

Piše DV
14. studenog 2018. - 15:53
Mirisi Božića u Konavlima tradicionalna je manifestacija u ruralnom turizmu, koja se ove 2018. godine održava jedanaesti put uzastopno i nositeljica je Zlatne povelje nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", u kategoriji ruralno-turističke manifestacije. Dakle, najbolja manifestacije u ruralnom turizmu Hrvatske.

Mirisi Božića u Konavlima pokrenuti su 2008. godine kao promotivni događaj u ruralnom turizmu Konavala, tada u obliku najveće kolende u Hrvatskoj, te su se vremenom pozicionirali kao prepoznatljiv turistički proizvod, što predstavlja dodatnu vrijednost cijeloj dubrovačkoj turističkoj destinaciji.

Ruralni turizam, kao i sadržaj Mirisa Božića u Konavlima, u najvećem dijelu počiva na sve brojnijoj i bogatijoj ponudi konavoskih agroturizama, iznimnim prirodnim ljepotama i specifičnostima te tradiciji i kulturnom naslijeđu.

Od 23. do 30. prosinca 2018. godine održava se jedanaesta manifestacija Mirisi Božića u Konavlima, stoga organizatori pozivaju sve da posjete Konavle i povedu drage osobe i svoje prijatelje.

Program Mirisa Božića predstavljen je danas u hotelu Adria.

- Ova faza je prošla do sada nekoliko faza. Osnovana je 2008. i tada je to bila najveća kolenda u Hrvata. Cilj je bio povezati lokalne konavoske agroturizme kojih tada nije bilo mnogo, prepoznati potencijalne nove sudionike ruralnog turizma, a obilazila su se domaćinstva. Lokalno stanovišta Konavala se tako međusobno upoznavalo. Petogodišnju fazu obilježila je zelena menestra, masline i vino, što je uvelike pomoglo prepoznavanju zelene menestre i njenom brendiranju. Danas manifestacije više ne trajala dva dana, već sedam dana. Nakon toga je uslijedila nova faza, u kojoj se zelena menestra vratila u konavoska domaćinstva i konobe - kazala je tajnica udruge Agroturizam Konvale, Jelena Gale Pregelj, te dodala  će se Mirisi Božića ove godine predstaviti više kao tržišnu manifestaciju, namijenjenu turistima u podsezoni.

Novina je i da su ove godine svi promotivni materijali tiskani na hrvatskom i na engleskom jeziku, a predstavnici Agroturizma Konavle već sutra kreću s promoviranje ove manifestacije najprije u Ljubljani, a zatim i na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Još jedan novitet je i info kućica u Cavtatu, na kojoj će se moći saznati sve informacije o programu manifestacije.

Kao najveći novitet programa Gale Pregalj je istaknula storytelling, priče ispričane na autentičnim lokacijama.

Program su pobliže predstavili Antun Toto Rilović i Ivo Mujo.

- Samo otvaranje je zakazano 23. prosinca u Zavičajnom muzeju u Čilipima, nakon čega slijedi prigodni program, odnosno kićenje bora i unošenje Badanjak, nakon čega slijedi svirka mladih tamburaša iz Čilipa, ali i moje malenkosti i kolege. Na sam Badnji dan i Božić, logično nemamo nikakav programa jer su ljudi okrenuti svojim obiteljima. U srijedu, 26. prosinca, imamo božićni koncert, četiri klape u župnoj crkvi u Pridvorju, a 27. prosinca imamo i humanitarnu priredbu u kojoj sudjeluju svi agroturizmi s područja Konavala – kazao je Rilović.
Ivo Mujo je predstavio Dane otvorenih vrata odnosno Dane konavoske zelene menestre, baštine i vina, koji će ove godine trajati tri dana.
- Na 24 mjesta posjetitelji će imati nešto vidjeti, osjetiti, doživjeti, okusiti. Osam agroturizama će nuditi zelenu menestru i moram reći da se meso već soli. Moram dodat će svaki od svih agroturizama imati i živu glazbu, tako da je dobra atmosfera zagarantirana, a čak šest vinara će otvoriti svoja vrata.


Na Danima otvorenih vrata sudjelovat će prvi put Izletište Ivankovi u Drveniku, OPG Zvrko, a od vinara Vinarija Damarijus.
Osim doživljaja nepca bit će otvoren arheološki muzej, Sokol kula,  a nastupe će održati i KUD Stjepan Radić i KUD Čilipi.

U privitku je cijeli program Mirisa Božića.




NEDJELJA, 23. prosinca

18:30 sati OTVARANJE MANIFESTACIJE
Svečano Otvaranje 11. Mirisa Božića u Konavlima – prigodan božićni program, glazbeni gosti
Otvaranje recepcije Mirisa Božića
Zavičajni muzej Konavala, Čilipi


SRIJEDA, 26. prosinca18:00 sati


BOŽIĆNI KONCERT
“Tiha noć, sveta noć”; božićni koncert, sudjeluju klape i ansambl
Župna crkva Sv. Srđa i Baha Pridvorje, Pridvorje
Ulaz slobodan


ČETVRTAK, 27. prosinca

HUMANITARNA AKCIJA
“Nek nam je svijem Božić”
dar konavoskih agroturizama potrebitima
PETAK, SUBOTA I NEDJELJA, 28. 29. i 30. prosinca12:00 – 21:00 satiDANI KONAVOSKE ZELENE MENESTRE, BAŠTINE I VINA

NEDJELJA, 30. prosinca


21:30 sati ZATVARANJE MANIFESTACIJE
“After party Mirisa Božića – Sve još miriše na nju”;
završno druženje uz DJ-a
caffe bar AS, Čilipi
20. travanj 2024 14:17