StoryEditorOCM
DubrovnikČIJA SU NADLEŽNOST LJUDSKI ŽIVOTI

CRNA TOČKA U VELIKOM ZATONU Svi upoznati sa stanjem na tom dijelu magistrale, ali još se ne reagira

Piše DV
13. studenog 2018. - 17:42
Obitelj Fiorenini iz Zatona već neko vrijeme ukazivala je na crnu točku Jadranske magistrale u Velikom Zatonu, a koja se pokazala nesretnom i u jučerašnjoj prometnoj nesreću u kojoj su tri osobe zadobile teže tjelesne ozljede, od čega su dvije osobe u životnoj opasnosti.
 
U mjestu 20 235 Zaton na dužini od svega dva kilometra imate oko 20-tak prometnih nesreća u protekle četiri godine od koji su neke nevjerojatno brutalne i fatalne.

Obzirom na broj nesreća spomenuta dionica nema ikakvih dodatnih prometnih znakova koji vozače primoraju da voze odgovornije i sporije, velika teretna vozila prolaze brzinama preko 70km/h, - pijanih vozača iz obližnjih marketa ima koliko god hoćete, policijskih patrola na spomenutoj dionici kroz mjesto Zaton permanentno uopće nema, ljudi izljeću s automobilima van ceste, udaraju u parkirana vozila, upadaju u vrtove susjednih kuća, zabijaju se u automobile iz suprotnog smjera,
kamioni s neuvučenim stopama devastiraju automobile uz cestu, pijani se zabijaju u zidove bježeći iz vozila dok ih vi pokušavate uhvatiti i zadržati itd... Generalno potpuno nezakonje i neodgovornost vozača", sadržaj je dopisa kojeg je obitelj Fiorenini uputila PU Dubrovačko - neretvanskoj u listopadu ove godine moleći policiju da se intervenira u svrhu uveđenja posebnih prometnih upozorenja i znakova koji će vozače primorati na smanjenje brzine kojom voze kroz naseljeno mjesto.
 
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska odgovorila je na dopis obitelji Fiorenini ističući kako su još u svibnju 2018. godine uputili službeni dopis Hrvatskim cestama koje upravljaju državnom cestom D-8 koja prolazi kroz mjesto Zaton, kada je zatraženo da se otklone uočeni nedostaci na navedenoj dionici.
 
"U mjesecu listopadu, ponovljen je pregled navedene ceste kada je utvrđeno da je dio nedostataka otklonjen (zamjena metalne zaštitne ograde u dužini od 12 metara u mjestu Vrbica i obnovljena horizontalna prometna signalizacija od restorana Babilon do trgovine Pemo).
 
U odnosu na oštećenje kolnika od Štikovice do Orašca obavljen je razgovor s nadležnim osobama u Hrvatskim cestama – ispostava Dubrovnik, kada smo obavješteni da je u planu rekonstrukcija ove dionice ceste u sklopu koje će se sanirati i spomenuta oštećenja. Tom smo prilikom zatražili od nadležnih postavljanje prometnog ogledala u mjestu Zaton (kod pošte) za što nam je također rečeno da će se riješiti u sklopu spomenute rekonstrukcije koja je planirana uskoro.
Za sve detaljnije informacije upućujemo Vas na Hrvatske ceste – ispostavu Dubrovnik.
 
Ovom prilikom bismo napomenuli da dopis nije upućen Gradu Dubrovniku već Hrvatskim cestama, obzirom da je utvrđeno da se radi o državnoj, a ne lokalnoj cesti. 
 
Vezano za jučerašnju prometnu nesreću očevidom je utvrđeno da je uzrok prometne nesreće brzina neprimjerena uvjetima i stanju kolnika.
 
Napominjemo da je dionica ceste koju navodite vrlo često obuhvaćana nadzorom prometne policije s čim će s nastaviti i u narednom periodu", stoji u odgovoru PU Dubrovačko neretvanske.
 
 
25. travanj 2024 13:28