StoryEditorOCM
DubrovnikRADOSNA JE DUBROVAČKA CRKVA

FOTOGALERIJA Zaređena trojica đakona u dubrovačkoj katedrali

Piše d.v.
10. studenog 2018. - 13:13
Don Robert Karačić, don Josip Mudri i don Tonći Ante Prizmić u radosnom i sabranom ozračju primili su po rukama dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića sveti red đakonata na blagdan Posvete Lateranske bazilike 9. studenog u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Veliki je ovo događaj za biskupiju koja godinama ima nedostatak svećeničkih zvanja i izvor je nade za njezinu budućnost. Potvrdili su to svojim sudjelovanjem na pontifikalnom slavlju đakonskog ređenja veliki broj dubrovačkih svećenika i vjernika, ali i roditelji, braća i sestre, rodbina i prijatelji đakona kao i njihovi kolege iz bogoslovije.
 
Radosno ozračje u katedrali nije se moglo sakriti što je i sam biskup na početku je primijetio: „Radosna je naša Crkva, radosni smo i mi. Prolazeći kroz crkvu vidio sam toliko radosti.“
 
Kandidati za đakonat za svoj dan ređenja izabrali su blagdan Posvete Lateranske bazilike što je biskup istaknuo dodavši kako je riječ o blagdanu koji ih povezuje sa Svetim Ocem, a oni se rede upravo da bi služili Crkvi osobito, kao đakoni, najpotrebnijima. Svetog Oca pohodit će slijedećeg tjedna i biskupi Hrvatske u pohodu „ad limina apostolorum“ čime, uz ostalo, žele potvrditi svoju povezanost sa Svetom Stolicom u zajedništvu Katoličke Crkve.
Trojica đakona svoj pastoralni praktikum obavljat će u župama sv. Mihajla-Lapad, Svetog Spasa u Mokošici i Svih svetih u Blatu pomažući župnicima u pastoralu i pripremajući se tako za svećeništvo, drugi stupanj sakramenta svetog reda, kojeg će primiti dogodine.
 
Posljednje đakonsko ređenje kandidata za Dubrovačku biskupiju bilo je 2013. godine, a posljednje ređenje više od dvojice kandidata na naslov biskupije bilo je prije više od pedeset godina.
 
Večer uoči ređenja kandidati za đakone animirali su klanjanje pred Presvetim nakon što su na misi položili Ispovijest vjere i Izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja.
 
Životopisi novih đakona


 
Robert Karačić rođen je 20. srpnja 1994. godine u Dubrovniku od roditelja Branka i Božene rođ. Sršen. Treće je dijete od sedmero braće i sestara. Kršten je u župi svetog Nikole u Cavtatu, gdje je pohađao osnovnu školu. Nakon završetka osnovne škole upisao je Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju u Splitu kao sjemeništarac Dubrovačke biskupije, a potom je 2013. godine svoj put kao bogoslov nastavio u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 2016. godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu je završio filozofsko-teološki studij 2018. godine. Pastoralni praktikum obavlja u župi sv. Mihajla na Lapadu.
 
Josip Mudri rođen je 31. svibnja 1988. godine u Vinkovcima od roditelja Dražena i Ljiljane rođ. Rajković. Rođen je kao prvo dijete od petoro braće i sestara. Kršten je u Rokovcima, selu nedaleko Vinkovaca, gdje je i živio. Osnovnu školu pohađao je u Andrijaševcima, a nakon nje upisao je Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Katolički bogoslovni fakultet završio je 2014. godine u Đakovu. Među bogoslove Dubrovačke biskupije primljen je 2017. godine. Pastoralni praktikum obavlja u župi Svetog Spasa u Staroj Mokošici.
 
Tonći Ante Prizmić rođen je 1. siječnja 1994. godine u Splitu, od roditelja Mara i Jasminke rođ. Radeljić. Ima jednu stariju sestru. Kršten je u izbjeglištvu u župi sv. Roka, Vinjani Donji. Osnovnu školu završio je u Dubrovniku, kao i srednju Turističku i ugostiteljsku školu. Godine 2012. stupio je u dominikanski novicijat ali je razlučivanjem shvatio da redovnički put nije za njega pa je uputio molbu dubrovačkom biskupu da ga primi kao bogoslova za Dubrovačku biskupiju. Prve dvije godine bogosloviju i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu. U Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu prešao je 2015. godine, gdje je nastavio studij teologije. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je u Splitu 2016. godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu je završio filozofsko-teološki studij 2018. godine. Pastoralni praktikum obavlja u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli.
 
 
17. travanj 2024 01:22