StoryEditorOCM
DubrovnikDODJELA PROSTORA BEZ NAKNADE I DONACIJA 

BARAČ OŠTRO O UGOVORIMA GRADA DUBROVNIKA I DPDS-A Ovo će sve doći na sud

Piše dv Foto: Branka Mumalo
9. studenog 2018. - 20:51
Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na današnjoj sjednici raspravljalo je i o Prijedlogu zaključka o potpisivanju Sporazuma o pravu gospodarenja poslovnim prostorom u Dubrovniku, Gundulićeva poljana 2, čest.zgr. 1317 k.o. Dubrovnik s Društvom prijatelja dubrovačke starine kao i Prijedlogu zaključka o sklapanju Dodatka Ugovora o donaciji novčanih sredstava s Društvom prijatelja dubrovačke starine. Obadvije točke dnevnog reda izazvale su burnu reakciju vijećnika Barača koji je kazao kako Grad nastavlja već ranije nedopušteno praksu da s grupom građana zaključuje nezakonite poslove.

Sporazumom se, naime, bez naknade ustupa prostor DPDS-u do 2040. budući da je DPDS Gradu donirao sredstva za njegovu kupnju.

Barač je tako postavio i pitanje tko upravlja ovim Gradom dodajući kako je očito kako će gradonačelnik prekršiti zakonske odredbe o raspolaganju gradskom imovinom.

Ove dvije odluke, odnosno prijedloge komentirao je i vijećnik Ljubo Nikolić koji je istaknuo kako ovaj ugovor ukazuje na slabost u smislu da se Grad upušta u kupnju nekretnina koje DPDS-u odgovaraju. 

"Ovdje se pokazuje nedostatak vizije koje nekretnine želi grad kupiti. Grad ne smije imati takav podanički stav već Grad i DPDS moraju imati zajednički stav. Koja je to vizija koju mi želimo" oštro je komentirao Nikolić dodajući kako je potrebna odlučna volja da se zadrži život u Gradu.

Prijedlog zaključka o sklapanju Dodatka Ugovora o donaciji novčanih sredstava s Društvom prijatelja dubrovačke starine također je pokrenuo raspravu koju je otvorio Jadran Barač kazavši kako se za desetak godina može očekivati da će gradska jezgra biti okićena zastavama DPDS-a.

Predložio je pokretanje sudskog postupka za rušenje ovakvog odnosa s DPDS-om, dodavši kako je takav prijedlog pred Državnim odvjetništvom.

Na Baračeve izjave odgovorio je gradonačelnik Franković osvrnuvši se na njegovu izjavu kako nije protiv DPDS-a.
"Vi niste protiv DPDS-a, ali ćete pokrenuti sve postupke na sudu da ih pokušate zatvoriti ili uništiti. DORH je zatražio od Grada Dubrovnika svu dokumentaciju vezano za sve ugovore između Grada i DPDS-a" rekao je gradonačelnik Mato Franković.
"Trebali ste iščitati cijeli dokument. Ispada kao da se sada sklapa neki ugovor, ali to nije slučaj. Ovdje se radi o pravom kontinuitetu dužem od 60 godina. Da se ovdje radi o sklapanju nekog novog ugovora, stvari bi bile drukčije. Ne radi se o mom branjenju DPDS-a već isključivo o činjenicama. Moja impresija je kako se naš fortifikacijski sustav dobro obnavlja", kazao je gradonačelnik Franković na što je Barač kazao kako će se sve ovo dovesti na sud.

Baraču na njegove primjedbe odgovorio je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazavši mu kako se ponaša kao sudac i tužitelj.
 
19. travanj 2024 16:37