StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON PODUŽE RASPRAVE VIJEĆNIKA

USVOJEN PRIJEDLOG PRAVILNIKA O SNIMANJU Za snimanje na Stradunu produkcije će morati izdvojiti i do 50 tisuća kuna

Piše dv
9. studenog 2018. - 19:48
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja je u tijeku jedna od točaka je i Prijedlog pravilnika o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik, a Prijedlog pravilnika obrazložila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknuvši kako je proces rada na donošenju Pravilnika započeo prije godinu dana.

"Usudili  smo se uhvatiti u koštac s tom materijom i moram reći da je takav pravilnik u Hrvatskoj izuzetan i da je cilj prije svega bio društveno odgovorno poslovanje, čuvanje i odgovorno postupanje s resursima Grada Dubrovnik i jednako tako uvođenja reda i organizacije", kazala je zamjenica Tepšić istaknuvši kako Pravilnik definira naplatu i naknadu snimanja, ali i osigurava Gradu Dubrovniku mehanizme za izbjegavanje neželjenih situacija.

Prema riječima gradonačelnika Frankovića i zamjenice Tepšić, cilj Pravilnika nije otjerati filmske produkcije iz Grada već uvesti red, a što su pozdravili i predstavnici filmskih kuća i produkcija koje su već snimale u Dubrovniku.

Zamjenica Tepšić je kazala i kako je svugdje u svijetu potpuno uobičajena procedura ishodovati dozvole, a ovim Pravilnikom se osim navedene procedure definira i naknada za snimanja kao i koja snimanja su izuzeta od novčane naknade.

Većina vijećnika pozdravila je donošenje Pravilnika, ali ističu i kako gradonačelnik treba imati mogućnost samostalne odluke.
U sklopu izrade prijedloga Pravilnika, objavljen je i cjenik za zakup javne površine i prostora kojima gospodari Grad Dubrovnik za potrebe snimanja. Tako su lokacije Stradun, Pred Dvorom, Poljana Paska Miličevića, Vrata od Pila, Brsalje procijenjene na iznos od šest do pedeset tisuća kuna ovisno o veličini površine na kojoj se snima. Najveći iznos morat će platiti oni koji zakupe preko tisuću kvadrata navedenih lokacija.

Ostali dijelovi povijesne jezgre i kontaktne zone, bez Brsalja, nešto su jeftiniji, od pet do četrdeset tisuća kuna. Najam površina izvan povijesne jezgre, bez kontaktne zone, ovisno o veličini, a iznosi od tri do dvadeset tisuća kuna.  
 
23. travanj 2024 19:04