Županija Dubrovnik

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Prometno i komunalno rješenje Gruža je prioritet, ali riječ je o kompleksnom dijelu grada

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA
Komunalni problemi s kojima se susreću stanovnici gradskih naselja Gruža i Mokošice česta su tema rasprava većine sjednica Gradskih vijeća pa tako i ova nije iznimka.
 
Nedovoljno parkirnih mjesta, loša cestovna i komunalna infrastruktura, neadekvatni grafiti na javnim površinama i delinkventna ponašanja pojedinaca samo su dio problema na koje su danas upozorili gradski vijećnici.
 
Vijećnica DDS-a Patricija Mage Vidak kazala je kako se u posljednje vrijeme ulaže u Lapad i kako se promišlja o rješenjima te je postavila pitanje o ulaganjima na prostoru Gruža, s posebnim naglaskom na parking ispod nebodera.
 
Na pitanje vijećnice Mage Vidak odgovorila je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić istaknuvši kako je Grad Dubrovnik s prometnim rješenjima krenuo iz Lapada, da je Gruž svakako u planu, ali da je riječ o dosta kompleksnijem dijelu grada koji zahtjeva i kompleksniju pripremu projekta.
 
"Gruška obala, onaj kritični dio kod place, se sagledava kroz projekt Respect the City i to će biti novi urbani dio grada. Želimo omogućiti bolju povezanost stvaranjem nove rive koja bi bila pješačka zona za građane. Sanitat je počeo raditi na idejnim analizama i rješenjima Place u Gružu koji će se uklopiti u jedinstveni projekt od Vukovarske ulice do izlaza iz grada. Cilj je pretovarnu zonu staviti pod zemlju i ne moramo bježati od takvih rješenja koja donose trajnije benefite", kazala je Tokić istaknuvši kako je riječ o velikom financijskom zahvatu te će se nastojati aplicirati na EU fondove.
 
Tokić je kazala i kako je Upravni odjel za Promet planirao nekoliko parkirnih mjesta u ulici Stjepana Cvijića ističući kako su svjesni da ih neće biti dovoljno, ali kako ipak mogu olakšati svakodnevni život građana. Prema riječima zamjenice Tokić u ulici Stjepana Cvijića planiran je i plato, ali tek se kreće s izradom idejnog rješenja.
 
Vijećnica Marina Vučković Matić kazala je kako joj se čini da gradonačelnik odavno nije prošetao Novom Mokošicom koja je prepuno fašističkih i nacističkih simbola ispisanih po javnim površinama.
 
Gradonačelnik Franković kratko je kazao kako on redovito posjećuje Novu Mokošicu i da je svjestan cjelokupne situacije te kako će se angažirati komunalni redari koji bi trebali izbrisati i očistiti išarane javne površine.

Odgovarajući na pitanje vijećnice Tatjane Šimac Bonačić o porastu vršnjačkog nasilja i planovima Grada po tom pitanju, gradonačelnik je kazao kako ne zna što se događa.

"Ili su nam se djeca toliko promijenila ili nismo ranije obraćali pažnju. Mokošica je najizraženiji primjer devijantnog ponašanja, vidimo i preko Facebooka zabrinutost roditelja jer djeca maloljetnici kradu skutere, voze ih s maskama preko lica po cijeloj Mokošici, ali ih nitko ne sankcionira. Pitam se gdje su roditelji, što roditelji te djece rade. To su maloljetnici od 12, 13 godina. Što će biti kasnije", kazao je gradonačelnik dodavši kako će se napraviti sastanak s ravnateljicama škola, ali i s Policijskom upravom bez koje se ništa ne može napraviti.
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije