StoryEditorOCM
DubrovnikSVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU 

NE PROPUSTITE Znanstvena tribina Istina o cijepljenju

Piše DV Foto: DV
7. studenog 2018. - 19:07
Četvrta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom Istina o cijepljenju upriličit će se 8. studenoga 2018., u 19 sati, u sveučilišnom Kampusu. Na tribini će sudjelovati: dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mr. sc. Ljiljana Betica Radić, primarijus, specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije, Opća bolnica Dubrovnik, mr. sc. Marija Radonić, primarijus, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije, Opća bolnica Dubrovnik i nastavnica na Sveučilištu u Dubrovniku i Mato Lakić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjećamo, Sveučilište je pokrenulo ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća.

Cijepljenje je najučinkovitija i najjeftinija metoda sprečavanja nastanka zaraznih bolesti. Zahvaljujući cijepljenju danas su u potpunosti iskorijenjene ili pred iskorjenjivanjem neke teške i smrtonosne bolesti, a neke su iznimno rijetke. Usprkos navedenome, u Hrvatskoj je posljednjih šest godina osjetan pad procijepljenosti, dok su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija na samom začelju. Na ovoj će se znanstvenoj tribini, između ostaloga, govoriti o znanstveno dokazanim činjenicama korisnosti cijepljenja, epidemiološkim aspektima cijepljenja i mogućim razlozima niske procijepljenosti u našoj Županiji. Posebni dio bit će posvećen sigurnoj primjeni lijekova i sigurnosti cjepiva. Uz to, predstavit će se primjeri iz prakse i uloge i odgovornost institucija i osoba zaduženih za cijepljenje.

Iz životopisa:

dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije
Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990., a na istom je fakultetu 2012. doktorirao s temom vezanom uz nuspojave cijepljenja. 1998. je specijalizirao epidemiologiju. Sudjelovao je u brojnim prezentacijama s temom epidemiologije zaraznih bolesti, sprečavanja zaraznih bolesti, programa obveznih cijepljenja, cjepiva i cijepljenja. Dobitnik je nagrade Sveučilišta u Zagrebu za najproduktivnije doktorande 2012. Od 2005. godine je recenzent nekoliko znanstvenih časopisa, od kojih Bulletin of the World Health Organization od SZO i Eurosurveillance od Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti. Više godina bio je član savjetodavnog tijela za cijepljenje ECDC-a, te jednog od stručnih odbora Europske agencije za lijekove. U više je europskih zemalja sudjelovao u edukaciji vezano uz cijepljenje i praćenje zaraznih bolesti u svojstvu konzultanta Svjetske zdravstvene organizacije. Član je i Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore. Objavio je sam ili u koautorstvu na desetke stručnih i znanstvenih radova, od kojih je većina vezana uz cijepljenje.
mr. sc. Ljiljana Betica Radić, primarijus, specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije
Radi u Općoj bolnici Dubrovnik na Infektološkom odjelu. Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala Infektologiju i pedijatrijsku infektologiju na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i magistrirala znanosti iz Kliničke farmakologije. Predsjednica je Bolničkog povjerenstva za lijekove, članica Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike Ministarstva zdravstva (ISKRA),  članica Odbora za praćenje rezistencije na antibiotike u Hrvatskoj  i Povjerenstva za sigurnost primjene lijekova Hrvatske agencije za lijekove (HALMED). Članica je i  Povjerenstva za etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora, delegat Infektološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora u Europskom udruženju specijalista, sekcije za infektivne bolesti (UEMS-ID). Uz sve naznačeno, predaje na preddiplomskom studiju Sestrinstvo i diplomskom studiju Kliničko sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Članica je i suosnivačica nevladine Udruge Zdravi grad i Hepatos.

mr. sc. Marija Radonić, primarijus, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije
Radi u Općoj bolnici Dubrovnik na Pedijatrijskom odjelu na mjestu rukovoditelja odjela. Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala pedijatriju na Klinici za Dječje bolesti KBC  Zagreb. Magistra je znanosti iz područja kliničke alergologije. Predsjednica je Povjerenstva za financijsku pomoć članova HPD-a za stručna usavršavanja,  članica povjerenstva za etiku HPD-a, koordinatorica Povjerenstva za djecu s posebnim potrebama HPD-a i članica bolničkog povjerenstva za lijekove OB Dubrovnik. Također, članica je radne skupine za promociju čitanja MZ RH, voditeljica projekta „Rođeni za čitanje„ OB Dubrovnika i Grada Dubrovnika, suradnica u kampanji „Čitaj mi“ Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva i UNICEF-a. Uz sve naznačeno, predaje na preddiplomskom studiju Sestrinstvo i diplomskom studiju Kliničko sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Suradnica je u nastavi iz predmeta Kliničke vještine u pedijatriji Medicinskog fakulteta u Splitu. Članica je i suosnivač nevladine Udruge Zdravi Grad, suosnivačica i počasna predsjednica udruge Zajedno do zdravlja. Dobitnica nagrade Ladislav Rakovac Hrvatskog liječničkog zbora.

Mato Lakić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije
1997. g. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2004. specijalizirao je epidemiologiju. U Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije radi kao epidemiolog, a od 2007. je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju. Od 2009. do 2012. bio je zamjenik ravnateljice Zavoda a od 2012. do danas ravnatelj. Član je Upravnog odbora Hrvatskog epidemiološkog društva (HED). Voditelj je kolegija Higijena i epidemiologija na preddiplomskom stručnom studiju Sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku od akademske godine 2008./2009. Koautor je dviju brošura o cijepljenju iz 2014. (za roditelje „Cijepljenje – pitanja i odgovori“ i za zdravstvene radnike „Cijepljenje – istine i zablude“). Glavni je autor smjernica HED-a  „Smjernice za postupanje kod izloženosti virusima koji se prenose krvlju“, te koautor smjernica „Postupanje epidemiologa u izvanrednim situacijama – ekološki incidenti“. Autor je i koautor niza stručnih i znanstvenih radova, te predavanja, tribina, seminara i drugih oblika edukacije. Često sudjeluje u medijskim aktivnostima vezanima uz promicanje zdravlja i medicine temeljene na dokazima.
 
 
16. travanj 2024 23:04