Županija Dubrovnik

IZLOŽBOM DUGOGODIŠNJEG NOVINARA DUBROVAČKOG VJESNIKA, ŽRNOVCI ĆE PROSLAVITI DAN ARHIVA UOČI SV. MARTINU

Napisao je stotine novinarskih tekstova, a prvi mu je objavljen 1953.

IZLOŽBOM DUGOGODIŠNJEG NOVINARA DUBROVAČKOG VJESNIKA, ŽRNOVCI ĆE PROSLAVITI DAN ARHIVA UOČI SV. MARTINU
Uskoro se bliži blagdan jednog od najomiljenijih korčulanskih svetaca, Sv. Martina, a posebno će ga obilježiti u Žrnovu, ne samo u crkvi i župi koja nosi njegovo ime, već i u Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo čiji će zaposlenici otvoriti izložbu Pavla Bakarića.
Već šestu godinu za redom, 10. studenog, dan uoči blagdana Sv. Martina, prigodnim programom obilježava se Dan Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo. U Žrnovu, na mratinjskoj glavici, u subotu u 17:30 sati otvorit će se izložba Pavla Bakarića, rođenog Žrnovca i velikana hrvatske agronomije koji je više od 40 godina surađivao s Dubrovačkim vjesnikom. Bakarić je više od 30 godina bio i na čelu dubrovačke Stanice za južne kulture šireći suvremene spoznaje o poljodjeljstvu, napisao je stotine novinarskih tekstova, a prvi mu je objavljeni tekst izašao u Dubrovačkom vjesniku 1953. Prošle godine, na desetogodišnjicu smrti Pavla Bakarića, Arhivski sabirni centar u Žrnovu zaprima dio njegove pisane ostavštine, a detalje o njegovom profesionalnom i privatnom životu možete pogledati sve do 31. siječnja do kad će izložba biti otvorena. Nakon otvorenja, sve prisutne čeka degustacija mladog vina i lojenice, sukladno martinjskim običajima.
Blagdan Sv. Martina koji je zaštitnik Žrnova proslavit će se i u istoimenoj župi. U subotu u 16:00 sati održat će se misa uočnica, a na sam blagdan svečana misa i procesija s početkom u 10:30 sati u kojoj će sudjelovati sve udruge, klubovi i društva iz Žrnova.
Prošlo je više od sedam godina otkad je Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo otvorio vrata. Od sudskih spisa, kupoprodajnih ugovora do nacrta i fotografija, oko 11 tisuća kutija, odnosno tisuću i sto dužnih metara dokumenata pohranjeno je u arhivu, u mirnom okruženju mratinjske glavice, u staroj školskoj zgradi iz 19. st. kojoj se nije nalazila praktična namjena pa se netko dosjetio od nje napraviti arhiv. Izgradnja je počela 2007., otvorenje je bilo 2011., projekt je koštao 12 milijuna kuna, a financirala su ga dva ministarstva, kulture i regionalnog razvoja.
U arhivu se danas mogu pronaći svakavi korisni dokumeti brižno čuvani u košuljicama ili kutijama od papira niske ph vrijednosti. Želite li naći stari nacrt zbog rušenja ili građenja, rješenje o nasljeđivanju, povijesne dokaze kako bi ste riješili spor sa susjedom, stari sudski spis ili želite doznati nešto o svojim precima-poslat ćete zahtjev arhivu, a ekipa koja radi riješit će vaš upit, u čak 80 posto slučajeva, u roku od 24 sata. Najstariji dokument čuvan u arhivu je ugovor o zamjeni zemljišta iz 14. st. zapisan na pergameni, odnosno posebno štavljenoj životinjskoj koži.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije