Županija Dubrovnik

HGK ŽK DUBROVNIK

Održana 4. sjednica struktovne grupe graditeljstva

HGK ŽK DUBROVNIK
Na Strukovnoj grupi graditeljstva  HGK – ŽK Dubrovnik održanoj u  prostorima Komore raspravljalo se između ostalog  o radu u sezoni 2018., zapošljavanju i radu stranaca u Republici Hrvatskoj te pokretanju inicijative za izmjenu čl.132. Zakona o gradnji.

Svi prisutni građevinari smatraju da se Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radovau Gradu Dubrovniku od 15. lipnja do 15. rujna uglavnom provodila. Uočeni nedostaci predočit će se prilikom prijedloga za donošenje nove Odluke u 2019. godini svim lokalnim samoupravama u DNŽ.

Ponovljeno je kako je jedan od najvećih problema u djelatnosti graditeljstva manjak radne snage. Građevinari smatraju da nije potrebno ograničavati godišnju kvotu i broj dozvola za rad stranih državljana već da se problemu nedostatka prilazi permanentno po potrebama na tržištu rada. Ukoliko bi sei  odobrio  neograničen uvoz radne snage izražena je sumnja u pronalazak radnika jer njih u okolnim zemljama više nema. 
Paralelno s uvozom nedostajuće radne snage potrebno je korijenito promijeniti obrazovni sustav kako bismo koliko – toliko imali buduću kvalificiranu radnu snagu koja je potrebna tržištu rada.

Građevinari očekuju od Vlade RH daljnje rasterećenje davanja u cilju  smanjenja troškova kako bi se  otvorio prostor za povećanje plaća radnicima. Samo se tako može zadržati postojeća stručna radna snaga i provesti proces dualnog obrazovanja.

Bilo je riječi o javnoj nabavi te najavljenim izmjenama Zakona o javnoj nabavi. Dosadašnje iskustvo koje je proizašlo iz  tumačenja kriterija ekonomski najpovoljnije ponude pokazalo je da se usredotočilo  na robu i proizvode široke potrošnje te je stoga primjena ovog kriterija vrlo ograničena i neprimjerena za radove u graditeljstvu. Hrvatskako mora inženjera građevinarstva pokrenula je inicijativu za pripremu Pravilnika o primjeni kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude zausluge i radove kao podzakonskog akta.
Predstavljen je projekt Digitalna komora i projekt Bespovratnim sredstvima do Znakova kvalitete .
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

U petak nastupa Plesni studio Lazareti

U petak nastupa Plesni studio Lazareti
Završna produkcija Plesnog studija Lazareti održati će se 28. lipnja u 21 sat u ljetnom kinu Slavica. Brojne kor...
U petak nastupa Plesni studio Lazareti

Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor

Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor
Mokošica uskoro dobiva novi prostor za dječji vrtić. Naime, privode se kraju radovi funkcionalne adaptacije obje...
Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor

Što s javnim prostorom u Dubrovniku?

Što s javnim prostorom u Dubrovniku?
Društvo arhitekata Dubrovnik poziva sve sugrađane da sudjeluju u ispunjanju online ankete i iskažu svoje ideje i...
Što s javnim prostorom u Dubrovniku?