StoryEditorOCM
DubrovnikBRITANSKI DANI U DUBROVNIKU

Dani koji slave dugogodišnje veze Dubrovnika i Velike Britanije

Piše Kristina Filičić Foto: Božo Radić
10. listopada 2018. - 23:07
Počeli su britanski dani u Dubrovniku. Na Pilama je od danas parkiran crveni autobus double decker koji je turistima već postao atrakcija. Svi koji požele moći će pored londonskog 'double deckera' uživati u okusima tradicionalnog londonskog čaja i keksima. Manifestaciju 'Britanski dani u Dubrovniku' organizira Britansko veleposlanstvo u RH i Grad Dubrovnik radi jačanja povezansti Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Trodnevnu manifestaciju su poslijepodne otvorili veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Andrew Dalgleish i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Više od deset godina gosti s engleskog tržišta zauzimaju prvo mjesto na listi posjetitelja Grada. Osim ljeti, brojni su i zimi, u podsezoni. Uistinu su gosti koji cijene naše kulturno naslijeđe, našu povijesnu baštinu ali istovremeno cijene i naše čisto more i prekrasne plaže. Izvrsna kombinacija za njih. Zahvaljujemo se Britanskom veleposlanstvu koje je odabralo ove godine engleske dane odraditi u Dubrovniku, mjestu koje njihovi gosti, kada uzmemo presjek u RH,  najviše posjećuju – kazao je gradonačelnik Franković te istaknuo kako Dubrovnik u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom, svake godine u prosincu u Londonu prezentira program 'Dubrovnik zimi' jer znaju da Britanci i u zimskim mjesecima često dolaze u naš grad.

Veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Andrew Dalgleish naglasio je kako Britanci cijene povijest i kulturu, toplu dobrodošlicu i izvrsnu hranu u Dubrovniku.

- Duga je veza između Britanije i Dubrovnika. Htjeli smo na neki način zahvaliti ljudima Dubrovnika i dati im nešto zauzvrat slaveći s Dubrovčanima nešto lijepo od Velike Britanije – kazao je Dalgleish.

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić naglasila je kako i ove sezone Dubrovnik bilježi lagani porast dolazaka gostiju iz Velike Britanije.

- Do sada nas je posjetilo preko 170 tisuća Britanaca, ostvarili su preko 880 tisuća noćenja. Britanci su za nas jako važni cjelogodišnji gosti. British Airways nam već godinama povezuje Dubrovnik tijekom cijele godine. Ušli smo u direktnu marketinšku kampanju s kompanijom British Airways kako bi se taj let nastavio i zimi - kazala je Vlašić.

Organizaciji  događaja mnogo je pridonio i Dubrovčanin rođeni Englez Mark Thomas:

- Godine 2016. održan je Britanski tjedan u Dubrovniku. Dvije godine nakon Britanski dani kojima je cilj pokazati naše dugogodišnje veze. Dosta je toga što nas povezuje - kaže Mark Thomas, inače počasni konzul Velike Britanije u Dubrovniku.
U londonskom double deckeru iz 1964. godine na Pilama se tijekom Britanskih dana služi tradicionalni britanski čaj i keksi, a djeca će se moći zabaviti u Escape Room-u, te igrajući nogomet. U kinu Visia prikazuje se 'Hamlet'` u izvedbi Benedicta Cumberbatcha, a otvorit će se i izložba fotografija britanskih umjetnika koji su sudjelovali na ovogodišnjem Organu vida. S volonterskim centrom Bonsai, britanski stručnjaci podijelit će iskustva o volontiranju u zdravstvu.

Povjesničarka Judith Everand provest će zainteresirane otokom Lokrumom gdje je, prema legendi, Richard Lavljeg Srca spašen nakon brodoloma. Kvartet saksofona Britanske vojske te Beatles Revival Band zaduženi su za (britansku) glazbenu podlogu, a u Dubrovnik Beer Company pubu moći će se testirati znanje – ili naučiti nešto novo – o Britaniji. Kao šećer na kraju, u petak, 12. listopada organizira se zajedničko gledanje nogometnog susreta Hrvatska – Engleska, inače prvog susreta nakon Svjetskog prvenstva gdje je briljirala Hrvatska. Svi događaji u sklopu Britanskih dana u Dubrovniku otvoreni za javnost i besplatni.
 

 
 
23. travanj 2024 22:38