StoryEditorOCM
DubrovnikALKOHOL NE SMIJE PRIJEĆI PRAG

Čime će se sad zalijevati povijesni trenutci u zgradi gradske vlasti?

Piše Silvia Rudinović
23. rujna 2018. - 14:51
Eto, upravo je na snagu stupio pravilnik kojim se zabranjuje ispijanje alkohola u gradskoj upravi.

Prema Pravilniku o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti na radnome mjestu kojega je donio gradonačelnik Mato Franković, a upravo onako kako to piše u Zakonu o zaštiti na radu, gradski službenici i namještenici ne smiju popiti ni kapi alkohola dok su na poslu, a zabranjeno im je uopće unijeti bocu kakvog alkoholnog pića u radni prostor. Nema bićerina za marendu, poklon konjaka za rođendan kolegi ni razmjene rozulina iz kućne radinosti.

„Stanjem pod utjecajem alkohola smatra se stanje pri kojem izmjerena vrijednost alkohola u izdahnutom zraku iznosi više od 0,0 miligrama u litri izdahnutog zraka, odnosno više od 0,0 g/kg težine u krvi“, stoji u zakonu i ovom novom dubrovačkom pravilniku.

Pročelnici upravnih odjela i službi postaju ovlaštenici koji su, zajedno sa stručnim suradnikom zaštite na radu, dužni spriječiti unošenje, konzumiranje i rad pod utjecajem alkohola, droga i drugih zabranjenih supstanci. Ovlašteni testiranje na alkohol mogu provesti u svakom trenutku, nenajavljeno, a ako ga zaposlenik odbije, smatrat će se da je popio pokoju kapljicu.

Hrvatska ima Zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu koji je svojedobno objavio dokument o prevenciji ovisnosti na radnom mjestu. Tamo piše kako „zlouporaba alkohola i droga raste u općoj populaciji, ali i radnoj pa predstavlja problem koji više nije moguće tolerirati...“. Prije osam godina, Vlada je donijela Nacionalnu strategiju za sprečavanje štetne uporabe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja. Zbog svega toga su Grad Dubrovnik i ostale jedinice lokalne samouprave, obrazovne ustanove i ini morali izraditi ovakav pravilnik.

Saborski zastupnik HSU-u Silvano Hrelja je prije četiri godine tražio da se koncentracija do 0,5 promila alkohola u krvi, osim u prometu, dopusti i na radnom mjestu, ali nije dobio potporu.

Mnoga su se primanja i potpisivanja ugovora u zgradi dubrovačke uprave zalijevala alkoholom. Čime će se sad zalijevati povijesni trenutci? Ako alkohol ne smije prijeći prag zgrade Pred Dvorom, onda se barem neće ponoviti propust gradskog protokola otprije pet, šest godina kad je pjenušac ponuđen predstavnicima islamske zajednice kako bi nazdravili potpisivanje ugovora o donaciji za uređenje islamskog centra u Gružu.
25. travanj 2024 13:33