StoryEditorOCM
DubrovnikOČUVALI ŽIVOT U GRADU

RAZBIJAČI POMORSKE BLOKADE Prije 27 godina prvi put isplovio gliser ONB-a

Piše DV
foto: Željko Tutnjević, Časopis Obrana
23. rujna 2018. - 14:22
Na današnji dan 1991. u prvu je u ratnu misiju isplovio Sveti Vlaho, gliser Odreda naoružanih brodova koji su mjesecima probijali pomorsku blokadu Dubrovnika.

U floti ONB-a,  čiji je osnivač i ratni zapovjednik bio pukovnik Aljoša Nikolić, našle su se ukupno 22 brodice raznih tipova i veličina na kojima je plovilo 117 pomorskih dragovoljaca.

Osim proboja pomorske blokade, zadatak ONB-a bio je  uspostava koridora za dopremu hrane i lijekova, te oružja i streljiva. Pripadnici Odreda prevozili su gliserima i branitelje koji su dolazili pomoći Gradu pod opsadom, kao i ranjenike.

Tijekom obavljanja vojnih zadaća od rujna 1991. do prosinca 1992. godine poginulo je pet pripadnika postrojbe koja je bila stalna meta neprijateljskog topništva. U tih nekoliko ključnih mjeseci prevezli su više od 5 tisuća civila, ranjenika i vojnika te prebacili više od 4 tisuće tona raznog tereta, a glavno im je uporište bio otok Jakljan.

Odred naoružanih brodova odlikovan je 2006. Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu, ali dosad nijedan pripadnik Odreda nije dobio ni časnički ni vojno-pomorski čin.

Jedini očuvani primjerak naoružanog broda iz tih vremena je Sveti Vlaho. Gliser koji je u ratnim godinama prenamijenen u brodogralištu Mokošica danas restauriran stoji u parku na Batali.


 
18. travanj 2024 06:52