StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA ŽELJKA TUTNJEVIĆA PRAĆENA IZVJEŠTAJEM

TETE PRODAVAČICE OSJEĆAJU SE ODLIČNO! Lapadska placa na granici između ljetnog i zimskog računanja vremena

Piše PSD.
22. rujna 2018. - 15:09
TRZNICA LAPAD, 22.09.2018. BY ZT - (1)

Bablje ljeto! Kako to lijepo zvuči kad rujan bez pismenog zahtjeva subvencionira temperature i kad gužve na plažama iščeznu bez prethodnog dopisa pa se u moru može uživati po „akcijskim cijenama“ - bez stresa i naguravanja. Još kad bi tijekom babljeg ljeta pripadnici treće dobi dobili još poneku stimulaciju kako bi zaista mogli uživati u petom godišnjem dobu koje je dobilo ime upravo po njima, to bi bilo sjajno! Kalendarski, predzadnji je dan ljeta i jesen se već nekoliko dana mota oko vrata kao nervozan poštar, samo bi da nam isporuči paket i da nas se riješi, otarasi, da mu sjašimo s vrata i da može ić' ća!


Lapadska placa tijekom ove subote jasno stoji na crti razgraničenja, lapadska placa zapravo je na granici dviju vremenskih zona, točno se uglavila negdje na sredini, između ljetnog i zimskog računanja vremena. Banci se zelene što podsjeća na zimske dane, a opet, upečatljive boje sezonskog voća i povrća vuku nas za rukav i ne daju nam dalje poput ubacivača na Stradunu.

Kao prvo, oduševili smo se kad smo jutros stigli na placu. Ne, nismo bili na nekom koncertu na kojemu nas je netko „oduševio“ ili „razgalio“, oduševile su nas naime tete s lapadske place koje su, na pitanje „kako ste“, odgovorile „odlično“. Probudile su se žive, zdrave i uputile se jutros kako bi Lapađane i njihove goste (poglavito Gružane) opskrbili najzdravijim vitaminima. Toliko životnog optimizma na jednom mjestu izvorište je pozitivne energije ili kako bi rekli „Croatia Full Of Life“. Statistički gledano, žene su i ovog jutra dominirale na placi i radoznale pretraživale banke, pipale, ispipavale, okom mjerile, poneke i mirisale, sramežljivo, hrabro, poluhrabro, decentno kao da ispipavaju muškarca pred udaju. Nije bilo lako ovog jutra ispipati čičimak (15-20 kuna) koji se našao u mali saketima, lako je zato bilo pod rukama osjetiti pomadore (15 kuna) koje kao da uzvikuju posljednje „adio“ i tako se odjavljuju za ovu sezonu. Ako volite manje pomadore, pomadorice, vaše mogu biti samo za 10 kuna!

Tikvice (15 kuna) su se ispružile kao vojnici u kasarni, uredno i disciplinirano, odmah pored su mrkve (15 kuna) koje očigledno uživaju u nekom pubertetskom neredu, a što je bilo s balančanama (15 kuna) i lukom (15 kuna)?! Ne samo da dijele istu cijenu, nego dijele i isti zadatak, stoje u pozadini i ne miču se s mjesta kao da rade iz pozornice, a zapravo drže sve konce u rukama kao mudra punica. Patate (8 kuna) baš nitko ne pipa nit za njih pretjerano netko pita, ali koliko su provele pod zemljom više se ne žale i svaki dašak sunca i dnevnog svjetla im dobro dođe. Paprike (15-20 kuna) je također bilo u žarkim koloritima da bi se lako posramili dubrovački koloristi. Zamislite, ima još i smokava! Za jednog bana Josipa Jelačića ili 20 kuna zdjelica smokava može biti vaša i samo vaša (ako ih strateški i taktički kvalitetno sakrijete od supružnika u frižideru preživjet će do sutra).

Ima i rotkvica i to samo za pet kunica, a ima i rikule te petrusina, a i one će olakšati vaš takujin za pet kuna! Jabuke, sitne i krupne, stoje spremne. Sitne jabuke (10 kuna) su za sitne stomačne probleme, a krupnije jabuke (15 kuna) za krupnije stomačne probleme. Svejedno, sitno ili krupno, stomačne probleme uvijek izazove krupni problem prosječno visok između 170 ili 190 centimetara - u enciklopedijama ga obično nazivaju „suprug“, a u krugu suprugine obitelji „prasac“. Ali nećemo o tome, sve znate!

Da ovu subotu ne bi namočili sumpornom, to jest bračnom kiselinom, završit ćemo ovaj „voćni niz“ grožđem. Šećer odnosno glukozu smo čuvali za kraj da ne bi dobili stomačne tegobe, a za 20 do 25 kuna kilogram grožđa može poći s vama doma i osladit vam ovu subotu ma koliko god ona gorka bila. Krivaja jest možda kriva, ali lako ispravi i 'najkriviji' dan! Dobro, muža ne može ispravit, on će uvijek bit kriv za sve!


A ovo neka posebno pozorno (pro)čita muški dio čitateljstva: na placi je jutros bilo i cvijeća, primjerice cinije ili zvjezdice koje koštaju 16 kuna. Dovoljno je da ih poklonite voljenoj i oprostit će vam sve današnje planirane i potencijalne grijehe koje, prema repertoaru, namjeravate učiniti.

Nećete učiniti grijeh ako pogledate fotografije našeg Željka Tutnjevića koje su spojile sve te slatke i slasne ugode, bez gorčine i loše volje, u jednu živopisnu fotogaleriju u kojoj ćete zasigurno prepoznati mnoge drage ljude, prijatelje, susjede i poznanike… Svakako, neka vam se današnja subota učini boljom nego što se zaslužili, more toplije nego što ste zamislili, a vikend opušteniji nego što ste ga željeli. Vidimo se, lentravamo, čitamo i pišemo - i svako dobro vam želimo!

B. Lucić

25. travanj 2024 16:15