StoryEditorOCM
Dubrovnik80 DO STO ŽENA GODIŠNJE DOĐE S KARCINOMOM DOJKE

NOVI MAMOGRAF U DUBROVAČKOJ BOLNICI Manje zračenje, preciznija dijagnostika, veća pouzdanost

Piše Silvia Rudinović
13. rujna 2018. - 17:03
S dijagnozom karcinoma dojke, u dubrovačku Opću bolnicu godišnje dođe 80 do 100 žena. Upravo rak dojke je najčešća zloćudna bolest od koje umiru žene u dobi između 40 i 50 godina, no onkološka mreža proteklih je godina svojim djelovanjem učinila mnogo na ranom otkrivanju bolesti pa je zahvaljujući redovitom probiru lani čak 60 posto novootkrivenih karcinoma bilo manje od 10 milimetara. Ranom otkrivanju pomoći će i novi, najsuvremeniji digitalni mamograf, vrijedan milijun 733 tisuće kuna. Kupnju mamografa omogućile su Javna ustanova Rezervat Lokrum, donacijom od 1,3 milijuna, te Liga protiv raka Dubrovnik, dodavši 371 tisuću kuna.

- Nemamo dramatičan porast broja novootkrivenih slučajeva, no on je diskretno prisutan osobito kod mlađe populacije. Ova vrsta uređaja je upravo pogodna za dijagnostiku gustih dojki što je slučaj kod osoba mlađe životne dobi – rekao je prof. dr. Marko Margaritoni, voditelj Odjela za plastičnu kirurgiju i kirurgiju dojke Opće bolnice, na predstavljanju novog mamografa.

Iskusni kirurg kaže kako Dubrovačko-neretvanska županija prednjači u liječenju i ima najniži mortalitet od raka dojke, ali i dalje se pojavljuje oko 10 posto žena s lokalno uznapredovanom i zapuštenom bolešću, što se u 21. stoljeću ne bi smjelo događati.

Inicijativa za kupnju novog 3D mamografa došla je od Ane Knego, Dubrovkinje potaknute pričom 13-ero susjeda iz vlastite ulice u dubrovačkom naselju Gruž, oboljelih od neke vrste karcinoma. O novoj dijagnostičkoj tehnologiji, koju su sebi osigurali u Rijeci i Karlovcu, čitala je u novinama pa je prije dvije i pol godine, upravo po imenovanju ravnatelja Opće bolnice Dubrovnika dr. Marija Bekića, ukazala da Dubrovkinje na raspolaganju imaju analogni mamograf star 18 godina.

- Radi se o novoj, digitalnoj tehnologiji gdje se rendgenska zraka izravno konvertira na pločama u elektronski signal, a slika se s ekspozicijom pokazuje na zaslonu ekrana. Prema tome, dijagnostika je puno preciznija, interpretacija točnija, pouzdanost metode veća. Na svjetskoj razini, to je najnapredniji sustav - pojasnila je dr. Vilma Kosović, voditeljica Odjela za radiologiju OB Dubrovnik, te dodala kako će pacijentice ovim uređajem, prilikom pregleda biti izložene manjem zračenju nego ranije.

Dubrovačka radiologija dobila je uređaj s tri nove tehničke karakteristike, kao što su tomosinteza, trodimenzionalna mamografija koja pomaže kod dijagnostike gustih dojki, ili stereotaksija, tj. biopsija lezija koje se ne mogu napipati a na mamografiji je sumnjiv nalaz mikrokalcifikacija. Također, postoji mogućnost intravenozne primjene kontrastnog sredstva koja danas konkurira magnetskoj rezonanci dojke, najsenzitivnijoj u otkrivanju karcinoma, no još nije počela s primjenom.
Na novom uređaju se radi od lipnja ove godine i već je prošao 1.100 pregleda, uglavnom tzv. 'screening mamografija'.

Iako je bolnica u nadležnosti županijske uprave, Grad Dubrovnik će je i dalje nastaviti financijski podupirati, kako to sad čini putem svoje javne ustanove Rezervat Lokrum. Gradonačelnik Mato Franković najavio je nova izdavanja u nadolazećem rebalansu proračuna, te još pet milijuna kuna iduće godine.
- Vjerujem da će dio od 43 stana u Mokošici, i ostalo što ćemo graditi u Solitudu, doći u ruke liječnika kako bismo ih zadržali u Dubrovniku i privukli mlade. Zaludu su nam svi uređaji ako na njima nema tko raditi – rekao je gradonačelnik Franković.

Rezervat Lokrum ostvaruje značajne viškove prihoda, rekao je ravnatelj Ivica Grilec na konferenciji za novinare, a ovo je bila prilika pokazati društvenu odgovornost i biti primjerom drugim društvima. Davor Miloglav, predsjednik Lige protiv raka Dubrovnik, koja je lani obilježila 50. godišnjicu od osnivanja, podsjetio je na podatak kako je ovo društvo u tom dugom razdoblju, dubrovačkoj bolnici proslijedilo preko tri milijuna američkih dolara u različitim oblicima, od donacija za uređaje, potrošni materijal, kongrese, i još mnogo toga.
23. travanj 2024 12:54