StoryEditorOCM
DubrovnikPARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

DUBROVČANI ĆE IMATI PRILIKU REĆI NA ŠTO ŽELE TROŠITI JAVNI NOVAC Grad godišnje može dati 20 milijuna kuna

Piše Silvia Rudinović
12. rujna 2018. - 18:23
Dubrovačka gradska uprava odlučila je razraditi vlastiti model tzv. 'participativnog budžetiranja', predstavljajući ga kao demokratski alat uz pomoć kojega će građani moći sudjelovati u odlučivanju o raspodjeli dijela javnog novca. Kako su poručili s konferencije na novinare, cilj je transparentno upravljanje i učinkovitije odgovaranje potrebama zajednice, a za razliku od nekih drugih primjera gdje su potpuno izostavljeni, dubrovačko participativno budžetiranje trebalo bi osnažiti ulogu gradskih kotara i mjesnih odbora.

- Uistinu se postavljalo pitanje realne funkcije gradskih kotara i mjesnih odbora. Građani biraju članove koji će ih predstavljati, predstavnike svih političkih opcija, i onda prođu četiri godine, oni o nečemu pričaju, ali ih nitko u te četiri godine nije pitao niti ostvario realan 'input'. Želimo im dati priliku da predlože što je najbolje za njihove mjesne odbore i gradske kotare i omogućiti njihovo lakše razvijanje - rekao je gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako su i dosad uključivali vijeća kotara u donošenje odluka, poput one o parkirališnim mogućnostima oko povijesne jezgre.

Istaknuo je aktivnosti GK Ploče – Iza Grada koji je gradskoj vlasti već poslao detaljno razrađene prijedloge za poboljšanje kvalitete života na tom potezu, potkrijepljene čak i fotodokumentacijom, a nedavno su sa svojim prijedlozima javno istupili i predstavnici GK Grad.

Franković najavljuje novu službenu stranicu gradske uprave u listopadu, na kojoj će biti posebno mjesto za mjesnu upravu, a tamo će uz njihove osnovne podatke biti objavljivani i zapisnici sa sjednica kotarskih vijeća, kako bi građani mogli imati uvida koliko i što oni rade. Gradonačelnik misli kako građani dosad uopće nisu uviđali razlog postajanja kotara, što je rezultiralo slabim odazivom od oko osam posto na tzv. 'komunalnim izborima'.

Grad Dubrovnik će s razradom vlastitog modela participiranog budžetiranja krenuti ove godine, a pripremu i primjenu koordinirat će Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, u suradnji s gradskim odjelima. Dakle, ove godine planiraju savjetovanja s kotarima i mjesnim odborima, gradskim odjelima i poduzećima kao i nevladinim udrugama. U sljedećoj fazi, tj. kalendarskoj godini, sastavit će i educirati uži i širi tim koji će se baviti pripremom, provedbom i, u konačnici, ocjenom postupka. Posljednja faza predviđena je 2020., a ona podrazumijeva odabir i primjenu projekata.

Prvi model participativnog budžetiranja osmišljen je u Brazilu, pa će se u pozitivnim slučajevima opisivati kao  'demokratizacija demokracije', a u negativnim kao paravan za političku promociju. DURA je pratila rad tri od ukupno šest hrvatskih gradova koji su participativno budžetiranje već počeli primjenjivati, po različitim modelima. Predstavljajući projekt, Jelena Brbora iz DURA-e navodi kako će se provjera projekta najprije provesti u tri dubrovačke osnovne škole, a u konačnici, ideja je da građani, na moderiranim radionicama u gradskim kotarima, iznesu prijedloge, o njima se glasuje, potom se izglasani projekti šalju nadležnim odjelima na tehničku analizu i provjeru prihvatljvosti. Projekti koji prođu analizu, vraćaju se mjesnoj upravi na ponovno glasanje i s gradskom administracijom dovode ga do izvedbene faze. Prvi prijelozi, kako stvari stoje, mogli bi ući u proračun Grada Dubrovnika 2021. godine.

- Nismo unaprijed definirali iznos. Najprije želimo vidjeti sve želje, koliko su realne i ostvarive. Za sve što su kotari predvidjeli, a da je ostvarivo, u ovom trenutku možemo izdvojiti oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini. To je značaj iznos u ukupnom proračunu Grada Dubrovnika – odgovara Mato Franković na pitanje, koliki će udjel proračuna dati građanima na izravno odlučivanje.

Naime, neki su gradovi utvrdili točan godišnji iznos za koji građani putem aplikacija, formulara objavljenih na internetskim stranicama lokalne samouprave, ili na sastancima mjesne samouprave, predlažu pojedine projekte. Inače, dubrovački proračun ove godine nadmašuje 700 milijuna kuna, a troškovi zaposlenika Grada trenutačno iznose 13 do 14 posto proračunskog novca.
O proračunu odlučuje Gradsko vijeće, predstavničko tijelo građana koje se bira svake četiri godine na lokalnim izborima. Uz njih, građani biraju i vijećnike kotara i mjesnih odbora, a posljednji izbori održani su u travnju ove godine, nakon osam godina čekanja jer ih prethodna gradska vlast nije smatrala relevantnima. Dok neke stranke komunalne izbore drže testom rejtinga među građanima, drugi su ih ignorirali.
25. travanj 2024 06:12