StoryEditorOCM
DubrovnikPROSVJED DIJELA TAKSISTA ZBOG NERAVNOPRAVNOG POLOŽAJA

GUŽVA NA "PAŠČARI": Sukob taksista s i bez rješenja gradske uprave

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
22. kolovoza 2018. - 16:42

Zbog prosvjeda dijela članova Udruženja autotaksi vozača Dubrovnik danas je na predjelu ispod Minčete došlo do okupljanja vozača suprotstavljenih "frakcija", ali je zbog nazočnosti pripadnika PU dubrovačko – neretvanske i činjenice da je prosvjed prijavljen, sve proteklo bez svađe i fizičkog obračuna za kojeg nema sumnje da bi, vjerojatno, eskalirao.

Prosvjednici su većinom mlađi članovi autotaksi udruge koji se žale da im starije kolege, iako su članovi iste udruge, ne dozvoljavaju da budu jednakopravni članovi te da prije ukrcaja putnika na Pilama, u fazi čekanja svog redoslijeda parkiraju vozila ispod Minčete. Stariji članovi se pozivaju na stečena prava i da su svojim prilozima platili to i ostala taksi- stajališta, te da za razliku od mlađih članova oni imaju i rješenje gradske uprave Dubrovnika prema kojem rješenju samo oni, u vrijeme dok im ne istekne, imaju pravo parkirati na platou "Paščare", kako u svom slengu nazivaju taksi- parking ispod Minčete. S druge strane, mlađi im članovi predbacuju kako su ta rješenja s liberalizacijom tržišta prijevoza putnika prestala vrijediti jer je tako odredila gradskoj upravi nadređena državna uprava, odnosno Ministarstvo prometa RH.

Srećom, fizičkog sukoba nije bilo iako je ozračje bilo "opipljivo nategnuto". Dojam je da su se ovaj put stariji taksisti dogovorili i za razliku od prethodnih dana, pustili prosvjednike na štand, ali su ih ubrzo svojim vozilima zagradili, a oni ispred njih nisu htjeli ići na Pile tako da su tim inatom pokazali da ih je više , ali su načinili i uslugu Uberu jer su vozila koja voze na toj platformi tijekom prosvjeda nesmetano ukrcavala brojne putnike na obližnjem platou Pila.

Na štandu je nazočio i odnedavni predsjednik udruge Miše Miloslavić koji je međutim ustvrdio kako su navedena gradska rješenja još uvijek važeća te da im nije istekao rok plaćenog parkinga:

-Zaskočili su nas ovi koji nisu dobili dozvole od Grada, a koristili bi stajališta koja smo mi platili. Među njima ima i onih koji nemaju državljanstvo Republike Hrvatske, ali i onih koji rade u gradskim firmama. Misle da imaju pravo na stajališta, a mi svake godine to plaćamo što je isto kao parking koji ste platili- rekao je predsjednik udruženja koji je ustvrdio i to da se preko dubrovačke ispostave Hrvatske obrtničke komore, problem ne rješava niti može riješiti.

Taksist Robert Anđušić predbacuje prosvjednicima kako među njima ima i onih koji voze kombi vozila koja imaju 8+1 sjedalo te po hrvatskom zakonu nisu ta taksiranje jer taksi vozilo može maksimalno imati 7+1 sjedalo:- Kod atestiranja su neki od njih izvadili jedno sjedalo te atestirali a po dobivanju atesta sjedalo bi vratili i taksirali! Svega ima!

U ime članova taksi-prosvjednika novinarima se obratio Rudi Restović za kojeg su iz "suprotnog tabora" naglasili da nema odgovarajuće vozilo. Međutim, novinarima je pokazao valjanu dozvolu gradske uprave te ustvrdio:

-Zašto nam to rade? Ogorčen sam na ovu situaciju. Da nije bilo novog zakona vjerojatno ne bi ovdje mogli popiti ni čašu vode. Zakon ima dosta nedostataka, ali je s druge strane spasio mene i brojne kolege. Prema dozvoli Grada Dubrovnika sve je jasno kao dan: imamo sva jednaka prava! Među najstarijim sam taksistima, a žalosno je da me progone kao psa! Svašta sam prošao pa sam plaćao stajališta kada drugi nisu, nego su čekali promjenu zakona i sad tvrde da su ga platili a ja i ostali da to nismo valjano učinili! Kad je došla promjena zakona, ispao sam iz igre zbog nedostatka dozvole za ovo vozilo a platio sam sve što sam trebao!

Po odlasku s Paščare ostavili smo situaciju blokiranih vozila taksista- prosvjednika, dok su stariji taksisti svjesno propuštali vožnje kako bi mlađim kolegama- prosvjednicima pokazali da su brojniji, u pravu i da ih se jer su u većini mora slušati. Očito, gradska će uprava morati "presjeći" i(li) zatražiti tumačenje Ministarstva. Jer, status quo neće moći još dugo opstati.

23. travanj 2024 12:48