StoryEditorOCM
DubrovnikPRESS KONFERENCIJA U DOMU DOMUS CHRISTI

Trag ujeda na tijelu starice može biti od stjenice, ali i od komarca!

Piše PSD.
14. kolovoza 2018. - 15:32

Od 50 soba, koliko ih je u Domu za stare i nemoćne osobe Domus Christi unutar povijesne jezgre Dubrovnika, stručnjaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo uočili su tragove stjenica u četiri sobe na drugom katu stare zgrade doma. Unatoč tom ograničenom području, u domu će temeljita dezinsekcija obuhvatiti ukupno 14 soba, a i kuhinja će se tretirati insekticidima koje dopuštaju propisi Europske Unije, što znači da su neopasni po ljude i manje učinkoviti po insekte, te će se dezinsekcija nakon nekoliko dana morati ponoviti.

Izjavila je to ravnateljica doma Domus Christi Mirjana Vujinović na konferenciji za medije tematski sazvanoj nakon što su mediji objelodanili navodnu epidemiju stjenica koje su više korisnika Domus Chriastia ujele te ostavile trajne, krvave tragove na koži starijih osoba- štićenika tog doma.

Vujnović je ustvrdila kako je djelatnica tog doma Mirjana Raguž načinila veliku štetu javnim isticanjem problema stjenica u medijima. Ipak, na novinarski upit izričito je izjavila kako Raguž zbog uloge "zviždača" za iznošenja podataka o problemima korisnika Domus Christia, neće snositi posljedice. Naravno, preostaje vidjeti hoće li to tako doista i biti, a novinari su doznali i to da su sve korisnike i zaposlenike Domus Christia dan uoči pressice liječnici temeljito pregledali te da su ozljede, odnosno alergijske reakcije uočene samo kod jednog štićenika doma te da bi trag ujeda mogao potjecati od stjenica, ali i od komaraca i još nekih insekata.

Novinari su doznali kako je dezinsekcija zbog stjenica prošle 2017. godine obavila 96 puta, od čega pet puta u ovom te Domu za starije osobe ispod Sveučilišnog Campusa, 22 puta su tretirani stanovi a 66 puta ugostiteljski objekti, apartmani i hoteli, među kojima je bilo i onih s pet zvjezdica! Na toj tematskoj pressici novinarima su se obratili i predsjednica Upravnog viječća Domus Christia Mirjana Pavlinović, ravnatelj Zavoda za javno zdtravstvo Dubrovačko- neretvanske županije dr Mato Lakić, direktor i vlasnik tvrtke za dezinsekciju "Krmek" Ante Krmek te stručnjak za nadzor dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo Zoran Vrsaljko.

Nakon pressice novinari su obišli i dio spornih soba doma te snimili "zatečeno stanje".

19. travanj 2024 04:08