StoryEditorOCM
DubrovnikREAGIRANJE VIJEĆNIKA MOSTA U GRADSKOM VIJEĆU

Prometne probleme ne mogu riješiti izmjene Zakona, vatrogasne mjere, a ni  Facebook populizam....

Piše d.v.
13. kolovoza 2018. - 12:46

Gradski vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić osvrnuli su se na gradonačelnikovu najavu da će zbog prometnog kaosa koji izazivaju autotaksi prijevoznici pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu:
-U prvom trenutku pomislili smo da smo doživjeli deja vu pa smo, kako naš predsjednik Gradskog vijeća voli reći, pohitali dobrom starom Googleu koji pamti sve i naišli na snimku sjednice Gradskog vijeća od prije otprilike mjesec i po dana na kojoj je već na naš prijedlog donesen zaključak o pokretanju inicijative za izmjene ovog istog zakona s istim razlozima i istim prijedlozima koje gradonačelnik, opravdano ogorčen prometnim kaosom, sada navodi u svojoj Facebook objavi, pozivajući se na primjer New Yorka koji je na sličan način doskočio problemu prevelikog broja autotaksi prijevoznika.
Zaista smo imali namjeru neko vrijeme apstinirati od priopćenja i prepustiti prostor za inicijative drugima, ali kako je činjenica da je promet jedan od najvećih problema i izazova koji se postavljaju pred ovu gradsku upravu, smatramo kako sama inicijativa za izmjenu zakona nije dovoljna da bi se stvari promijenile na bolje. Gradske prometnice, ulaganja u prometnu infrastrukturu i organizacija prometa na području Grada Dubrovnika je u nadležnosti gradske uprave i od toga ne treba bježati i izmjene zakona mogu samo ublažiti prometni kaos, ali svoje probleme možemo riješiti jedino sami - navode u priopćenju i dodaju:
-Stoga ćemo još jednom ukazati kako naša prometna i ostala komunalna infrastruktura svjetlosnim godinama zaostaje za potrebama i brzinom kojom se Grad u građevinskom i turističkom smislu širi i izgrađuje. Ove probleme ne mogu riješiti izmjene Zakona, niti vatrogasne mjere, ni Facebook populizam, nego ozbiljan i strateški pristup koji će iznjedriti kratkoročnu i dugoročnu prometnu strategiju Grada Dubrovnika. Stoga predlažemo gradonačelniku imenovati prometni savjet koji će činiti prometni stručnjaci iz našeg grada koji zasigurno već imaju spremna rješenja i prijedloge i rado bi se uključili i pomogli svom Gradu.
Iako je teško očekivati da će oni koji su se očito dobro naplatili od različitih interesnih lobija da predlože i donesu ovako nakaradan i loš zakon napraviti nešto dobro za Dubrovnik, s izmjenama zakona svakako vrijedi pokušati, ne samo radi prometnog kaosa, nego i radi zaštite sigurnosti prometa na cestama koju dodatno ugrožava enormno veliki broj vozača koji nema potrebno iskustvo niti pozna dubrovačke prometnice. O tome svjedoči iznimno veliki broj prometnih nezgoda koje se događaju na užem i širem području grada. Gotovo da nema dana da na našim portalima nema izvještaja o nekoliko prometnih nezgoda koje osim materijalne štete uglavnom imaju za posljedicu i ozljeđivanje sudionika.
Sve u svemu, nemamo ništa protiv da gradonačelnik dodatno osnaži inicijativu koju je Gradsko vijeće već pokrenulo, ali ostaje činjenica da najveći broj naših problema možemo i moramo riješiti sami – stoji na kraju priopćenja kojeg potpisuju gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić.

25. travanj 2024 05:31